Christian Hornung, şi Ioan Cotoroi, administratorii unor firme de consultanţă financiară, Beko Andras, administratorul unei firme de proiectare, şi băimăreanul Andras Zoltan au fost prezentaţi, vineri, la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile după ce, cu o zi mai devreme, aceştia au fost reţinuţi de procurorii DNA Oradea sub acuzaţia că ar fi şantajat doi patroni de firme de construcţii, beneficiari ai unor lucrări publice.

Potrivit unui comunicat al DNA, făcut public vineri, Hornung şi Cotoroi au fost inculpaţi pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență în formă continuată şi spălare a banilor în formă continuată. Beko, administrator al unei firme de proiectare, este acuzat de constituire de grup infracțional organizat, şantaj, trafic de influență în formă continuată, complicitate la trafic de influență în formă continuată, spălare a banilor în formă continuată, iar Andras de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență în formă continuată şi spălare a banilor în formă continuată.

Din ancheta efectuată de Serviciul Teritorial Oradea al DNA împreună cu ofiţeri ai DGA Bihor şi suportul de specialitate al SRI, reiese că gruparea s-a constituit în 2011 şi a acționat până în cursul lunii decembrie 2012 pe raza județelor Bihor și Maramureș, fiind organizată pe paliere. 

„În cadrul grupării infracționale exista o disciplină internă, o ierarhizare și o specializare pe domenii de activitate a membrilor, aceștia având roluri și sarcini prestabilite, existând totodată o premeditare, organizare și supraveghere atentă a activităților infracționale desfășurate, în vederea realizării scopurilor ilicite propuse”, se arată în comunicat.

Grupul, spun anchetatorii, era coordonat de  Hornung, "persoana care „stabilea regulile” și care avea controlul atât pe componenta faptelor de corupție, cât și pe cea de spălare a banilor”.

Concret, în perioada 2010 - septembrie 2013, Hornung s-ar fi prevalat de influența avută asupra primarilor din trei comune bihorene și asupra membrilor comisiilor de licitație şi a pretins de la doi oameni de afaceri, denunţători în cauză, 5.283.805 lei, din care a şi primit 988.546 lei.

În schimbul banilor, consultantul a promis că va rezolva "o bună colaborare" cu autorităţile locale "prin asigurarea unui circuit rapid al documentelor, prin acceptarea situațiilor de lucrări și prin plata facturilor în cel mai scurt timp și, de asemenea, să declare drept câștigătoare a licitațiilor organizate pentru proiectele respective o firmă a unuia dintre oamenii de afaceri”, se precizează în informarea DNA.

În aceeaşi perioadă, zic procurorii, Hornung l-a constrâns pe unul dintre denunțători să-i plătească 606.176 lei (ca diferență dintre suma totală pretinsă de 790.000 lei și suma deja achitată în contul societății comerciale controlată de inculpat, respectiv suma de 183.830 lei), amenințându-l că, în caz contrar, nu va mai putea termina lucrările.

„Inculpatul l-a ameninţat pe denunţător că va efectua demersuri pentru a nu-i mai fi perfectată nicio formalitate necesară pentru a putea finaliza lucrările, că va discuta cu dirigintele de șantier să nu semneze fazele de lucrări și că, în consecință, nu-i vor mai fi decontate celelalte lucrări realizate în cadrul unuia dintre proiecte”, se spune în comunicat.

„Şpaga” pe care Hornung o pretindea pentru „rezolvarea” licitaţiilor, era „ascunsă” sub forma unor prestări de servicii în domeniul construcțiilor sau închirieri de utilaje, facturate în numele firmelor deținute de membrii grupului către societățile celor doi denunţători. Plata era făcută apoi de către denunțători în conturile societăților comerciale indicate de către Hornung.

Consultantul coordona şi mecanismul de „plimbare” a sumelor de bani, prin conturile bancare ale mai multor firme către conturile bancare ale unor persoane fizice și societăți comerciale cu sediul fiscal pe raza județului Maramureș, precum și instituții de credit, de unde sumele erau retrase succesiv, în numerar, de la bancomate.

Despre consultantul Christian Hornung BIHOREANUL a mai scris, în urmă cu 3 ani, prezentând în amănunt modul în care acesta croia caietele de sarcini pentru licitaţiile organizate de primăriile UDMR pentru ca lucrările să ajungă, în mare parte, tot la firmele apropiate ale UDMR. Citiţi despre "caracatiţa" lui Hornung în articolul: O firmă de consultanţă şi patru primării UDMR au trântit licitaţii în favoarea aceleiaşi firme

UPDATE. Judecătorul de drepturi şi libertăţi al Tribunalului Bihor a admis propunerea făcută de procurorii DNA Oradea pe numele lui Christian Hornung, Ioan Cotoroi, Beko Andras şi Andras Zoltan, dispunând arestarea acestora pentru o perioadă de 30 de zile. Măsura poate fi contestată la Curtea de Apel Oradea.