Firma de consultanţă patronată de Niels Schnecker, fost pilot în aviaţia militară a Statelor Unite, reconvertit ca om de afaceri la Bucureşti, cunoscut publicului prin frecventele sale apariţii în calitate de comentator la televiziunile Realitatea TV şi Antena 3, a fost declarată, marţi, câştigătoare a licitaţiei organizate de conducerea Aeroportului Oradea pentru elaborarea unui studiu care, în final, să recomande cea mai bună metodă de administrare a acestuia în vederea modernizării.

"La licitaţie au participat patru firme de consultanţă, din România şi din străinătate, câştigătoare fiind firma care a cerut cel mai mic preţ, şi anume 17.000 lei", a declarat pentru BIHOREANUL comandantul Aeroportului Oradea, Gheorghe Pasc.

Potrivit acestuia, obiectivul firmei de consultanţă Schnecker van Wyk & Pearson este ca, în termen de 30 de zile, să pună pe masa consilierilor judeţeni un studiu din care aceştia să înţeleagă dacă modernizarea Aeroportului poate fi făcută mai eficient sub patronajul şi, deci, cu exclusiva finanţare a Consiliului Judeţean, sau sub coordonarea unei companii ori a unui grup de firme private, care să-şi asume investiţiile necesare şi, la finalizarea acestora, să achite CJ o redevenţă.

"Nu vreau să anticipez, dar cred că şi firma de consultanţă va recomanda consilierilor judeţeni să scoată la licitaţie concesionarea Aeroportului către o entitate privată, deoarece Consiliul Judeţean nu are banii necesari pentru investiţiile care trebuie făcute. În plus, cu un management privat, Aeroportul ar putea nu să consume bani de la CJ, cum se întâmplă acum, când primim circa 1 milion de euro anual din bugetul judeţului, ci să asigure bani pentru CJ", a mai spus directorul Aeroportului.

De altfel, în urmă cu două luni, conducerea Aeroportului Oradea a mai recomandat plenului Consiliului Judeţean să aprobe întocmirea unui caiet de sarcini pentru concesionarea Aeroportului, însă aleşii bihorenilor au refuzat iniţiativa asumată de comandantul Gheorghe Pasc şi de preşedintele CJ, motivând că au nevoie de un studiu care să-i clarifice asupra celei mai bune decizii.

Conform estimărilor lui Pasc, pentru modernizarea Aeroportului Oradea ar fi necesară o sumă de circa 70-100 de milioane de euro, iar de administrarea acestuia - cu obligaţia de a investi această sumă - s-au arătat interesaţi în ultimul an şase mari operatori aerieni din lume.

Aeroportul Oradea a fost considerat de autorităţile aeriene europene aeroport de importanţă strategică, având un potenţial ridicat de transport pasageri, dar şi marfă, care în prezent este utilizat la scară redusă.