Consiliul Local Oradea a hotărât: referendumul privind alipirea comunei Sânmartin la Oradea se va desfăşura pe 10 mai 2015. Consultarea publică se va desfăşura simultan cu referendumul organizat de pe aceeaşi temă de Consiliul Local Sânmartin, conform unei hotărâri adoptate la începutul săptămânii.

Stabilită iniţial pentru alegerile prezidenţiale din decembrie, data referendumului a fost amânată la propunerea primarul Ilie Bolojan pentru anul viitor, pentru a beneficia de scăderea pragului minim de prezenţă de la care se validează un referendum.

Potrivit modificărilor aduse Legii 341 din 2013, aplicabile începând din decembrie 2014, referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. De asemenea, rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi în listele electorale permanente.

"Am preferat să amânăm referendumul pentru anul viitor decât să ne trezim că acesta nu a întrunit numărul minim de participanţi pentru a putea fi validat", a declarat primarul Ilie Bolojan, în conferinţa de presă care a precedat şedinţa de Consiliul Local.

Se vor promova împreună!

În perioada rămasă până la organizarea referendumului, reprezentanţii municipalităţii vor organiza, în Oradea şi Sânmartin, dezbateri publice şi campanii de informare a populaţiei cu privire la efectele pozitive ale alipirii comunei la municipiu de la majorarea capacităţii de atragere de fonduri europene până la creşterea atractivităţii zonei faţă de potenţialii investitori.

De altfel, conducerea municipalităţii orădene a şi făcut primele demersuri în vederea abordării la nivel unitar a unor probleme specifice zonei. Consiliul Local a hotărât joi la propunerea municipalităţii înfiinţarea unei asociaţii al cărui scop va fi promovarea turismului în Oradea şi zona staţiunilor balneare Băile Felix şi Băile 1 Mai.

Din această asociere vor face parte municipiul Oradea şi alte entităţi de la societăţi de turism la instituţii hoteliere şi centre comerciale direct interesate de creşterea numărului de turişti care vizitează zona.

Prima întâlnire a viitorilor asociaţi a avut loc la mijlocul lunii iulie şi a reunit, printre mulţi alţii, reprezentanţi ai Primăriei, Zonei Metropolitane Oradea, Parcului Industrial Eurobusiness, SC Turism Felix, Lotus Center şi ai societăţilor hoteliere Double Treee by Hilton, Ramada, Continental Forum şi President Băile Felix.

Printre obiectivele asociaţei, identificate cu ocazia şedinţei, s-au numărat: crearea unei strategii de dezvoltare a turismului în Oradea şi zonele cu potenţial turistic din imediata vecinătate, sprijinirea instituţiilor publice şi private din domeniul turistic, coordonarea activităţii de promovare a zonei în vederea creşterii vizibilităţii acesteia, înfiinţarea de puncte de informare turistică, creşterea calităţii serviciilor prin perfecţionarea angajaţilor şi atragerea de investiţii în turism.

Citeşte pe aceeaşi temă: Cu opoziţia liberalilor, Consiliul Local Sânmartin a stabilit data referendumului privind unirea cu Oradea