Peste 250 de persoane - contabili, experți contabili, dar și clienți de-ai lor - s-au strâns luni dimineață în fața Prefecturii Bihor, în Parcul Traian, pentru a manifesta împotriva „haosului din legislația fiscală”, inclusiv e-TVA.

Participanții au purtat tricouri albe cu inscripția „Fără haos în legislația fiscală” și au protestat pașnic, fără scandări.

Între altele, ei sunt convinși că aplicarea e-TVA de la 1 iulie va da peste cap întreg sistemul.

„Dacă în Germania e-factura s-a aplicat după pregătiri de 2 ani, la noi, în România, s-a implementat cu multe erori după șase luni, iar acum se dorește implementarea de pe azi pe mâine a e-TVA-ului care inițial s-a dorit aplicat de la 1 iulie”, le-a spus jurnaliștilor prezenți Daniel Palaghianu (foto jos), expert contabil, în numele protestatarilor.

Manifestanții au adus cu ei și pancarte, în care au atras atenția și asupra erorilor de sistem generate de site-ul ANAF, cer predictibilitate în legislație și termene de raportare realiste.

„Serverul nu a găsit pagina cerută, vă rugăm reveniți”, „Deficitul bugetar nu se recuperează din amenzi”, „Fără ordonanțe de urgență! Legislație clară și fără echivoc”, sunt câteva dintre mesajele de pe pancarte.

Pentru a atrage atenția asupra demersului lor, manifestanții și-au scos autorizație și, la ora publicării acestei știri, urmau să pornească printr-un marș prin centrul Oradiei, pe traseul Parcul Traian – strada Aurel Lazăr, strada Libertății - Podul Intelectualilor - strada Independenței - Parcul 1 Decembrie. 

Asemenea proteste au loc în toată țara, inclusiv în București, din aceleași motive.

UPDATE: „Vrem respect!”

Mitingul contabililor și antreprenorilor bihoreni s-a dovedit una dintre cele mai mari manifestații de protest organizate în Oradea după căderea regimului Liviu Dragnea.

Pe o căldură sufocantă, până la urmă peste 300 de experți contabili și antreprenori au mărșăluit, supravegheați de jandarmi, pe traseul dintre Parcul Traian și Piața Unirii cu revenire în Parcul 1 Decembrie.

„Am avut peste 300 de tricouri cu inscripționate pe care le-am împărțit toate participanților și mulți au rămas fără”, a explicat un organizator.

Având în vedere că fiecare contabil are în medie un portofoliu de cel puțin 5 firme pe care le gestionează, la miting au fost reprezentante circa 1.500 de companii bihorene, ceea ce este enorm.

„Acești oameni nu au ieșit în ultimii 30 de ani în stradă. Dacă s-a ajuns în situația să iasă contabilii la proteste, înseamnă că economia românească se află într-o situație foarte gravă”, a declarat un expert contabil.

În jurul orei 11:30 coloana protestatarilor se întindea din Piața Unirii până la Podul Intelectualilor. Vizibil afectați de căldură participanții au scandat „Fără haos” și „Vrem respect!” ori suflau în fluiere pentru a atrage atenția asupra protestului.

Marșul s-a încheiat în parcul 1 Decembrie în jurul orei 12.

Reprezentanții contabililor și mediului antreprenorial se așteaptă la negocieri cu reprezentanții Guvernului pentru reglementarea problemelor pe care le-au ridicat.


Ce înseamnă e-TVA?

„Ordonanța de urgență e-TVA adoptată aproape peste noapte în 21 iunie 2024 a marcat punctul culminant al haosului fiscal creat de legislația adoptată pe repede-înainte începând cu octombrie-noiembrie 2023, sub stindardul digitalizării administrației fiscale. Administrația fiscală declară digitalizare, dar practică sporirea birocrației”, au transmis, anterior acestui protest, contabilii din Oradea și din Bihor, printr-un comunicat.

Măsura privind introducerea e-TVA, luată de Ministerul Finanțelor, este menită să reducă evaziunea fiscală, dar procedura în sine este considerată nefezabilă. 

E-TVA presupune, printre altele, că Fiscul va încărca în Spațiul Virtual Privat al fiecărui operator economic un decont TVA pre-completat, prin care Statul le comunică firmelor cât TVA ar avea de plată în funcție de cât au vândut și cumpărat, situație arătată de platforma e-Factura, uneori nefuncțională. În plus, contabilii avertizează că există o multitudine de situații, determinate tot de legile fiscale în vigoare, care vor face imposibilă calcularea corectă a TVA-ului colectat sau dedus. 

La câteva zile după ce a fost dată, ordonanța privind introducerea e-TVA a și suferit câteva modificări, dar procedura este considerată în continuare deficitară.


Cele 10 măsuri cerute de protestatari

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, contabilii din Oradea și din Bihor au formulat o serie de 10 măsuri pe care le vor adoptate „urgent”:

„1. Eliminarea e-TVA – Evaziunea fiscală nu este în raportările contabile și nici în e-urile ANAF-ului! Evaziunea fiscală este acolo unde nu e nimic, iar organele abilitate ar trebui să știe deja!

2. Eliminarea obligativității transmiterii facturilor B2C în sistemul e-Factura - Este un atac la viața privată a persoanelor fizice, o procesare a datelor cu caracter personal în mod nelegal și nejustificat.

3. Eliminarea schimbării caselor de marcat pentru QR Code - Nu este normal ca, după ce au fost schimbate toate casele de marcat din bani publici, să le schimbăm din nou, fără deduceri fiscale!

4. Revenirea la Legea Prevenției – Varianta anterioară legii 296/2023. Nu putem face afaceri sub presiune constantă, fără îndrumare și avertisment.

5. Vrem predictibilitate – Conform articolului 4 din Codul Fiscal, orice modificare să fie realizată cu cel puțin 6 luni înainte de intrarea în vigoare, în special când vorbim de modificări de taxe și obligații noi.

6. Respectarea dialogului social și a transparenței decizionale - Proiectele pentru OUG 69 și OUG 70 au stat doar două zile în transparență decizională și au fost aprobate fără dezbatere publică, cu aviz negativ de la CES.

7. Eliminarea declarațiilor redundante – De la 1 ianuarie 2025 toți contribuabilii sunt obligați la raportarea SAF-T, care conține toate tranzacțiile economice ale unei firme.

8. Modificarea termenelor pentru notificări în relația cu ANAF - Contribuabilul are termene stricte, în timp ce ANAF are un termen de răspuns de 45 de zile.

9. Compensarea concediilor medicale cu contribuțiile sociale - Nu mai putem împrumuta statul ani de zile și să plătim sănătate pentru concediile medicale!

10. Norme clare pentru RO-e-Transport”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!