În prima lor conferinţă de presă după preluarea mandatelor, actualii deputaţi ai PNL Bihor au fost nevoiţi să se pronunţe cu privire la conflictul dintre fosta lor colegă, Lucia Varga, şi preşedintele organizaţiei, Ilie Bolojan, acuzat că ar conduce filiala nedemocratic şi chiar dictatorial.

Dictatură la Bihor, democraţie la Constanţa

Varga şi-a formulat acuzele împotriva lui Bolojan la patru zile după alegeri, în contextul în care înaintea începerii campaniei, la întocmirea listelor de candidaţi (la propunerea preşedintelui Ilie Bolojan şi prin votul Biroului Judeţean) ea ocupase abia poziţia a cincea pe lista pentru Camera Deputaţilor, neeligibilă, astfel că - profitând că era vicepreşedinte al partidului la nivel naţional - şi-a „rezolvat” o candidatură la Constanţa, pe locul secund pe lista pentru Deputăţie, însă fără a primi suficiente voturi pentru a fi aleasă.

Printr-o scrisoare deschisă remisă presei pe 15 decembrie, Lucia Varga i-a cerut lui Bolojan, care între timp demisionase din poziţia de secretar general al partidului, să renunţe şi la şefia interimară a organizaţiei judeţene, despre care a afirmat că i s-ar cuveni primarului localităţii bihorene unde a fost înregistrat cel mai bun scor pentru PNL.

Concomitent, Varga a refuzat să demisioneze din funcţia de vicepreşedinte al PNL la nivel naţional, susţinând că doreşte „ajute partidul să recâştige încrederea oamenilor”.

„Principii” după interes

„Doamna Varga are un moment de supărare. Nu se aştepta la acest rezultat”, a comentat joi deputatul Gavrilă Ghilea, adăugând că fosta a colegă îşi făcuse calcule privind eligibilitatea locului ocupat la Constanţa, dar ulterior, „nereuşind, sigur că este supărată”. „Eu sper că se va linişti în aceste sărbători şi va reveni la sentimente mai bune”, a spus împăciuitor Ghilea, fără a preciza concret la ce atitudine se aşteaptă din partea Luciei Varga.

Florica Cherecheş a fost mai puţin empatică, spunând că nu i se pare corect „să împrăştii cu noroi după ce ai fost deputat, ai fost secretar de stat, ai fost ministru din partea PNL... Eu asta n-aş putea să fac”.

Cel mai radical s-a arătat deputatul Ioan Cupşa, care a criticat dublul standard al Luciei Varga, de a considera „dictatură” faptul că nu a fost pusă în Bihor pe o poziţie eligibilă şi plantarea sa în alt capăt al ţării „democraţie”.

„Unii dau jos din pod principiile doar ca să crape capul adversarilor şi apoi le urcă din nou în pod. Cam asta s-a întâmplat cu doamna Varga în ultima perioadă. Deci, nedemocratic-nedemocratic, n-am ajuns pe listă. Dar apoi nedemocratic am ajuns totuşi pe listă şi drept urmare e bine. Iar după ce nu m-am ales e din nou rău, pentru că e nedemocratic. Principiile pe care le dai jos din pod ca să crăpi capul adversarilor şi apoi le urci şi la o altă sărbătoare le mai dai jos din pod – te descalifică atunci când le foloseşti. Ţine de sinceritate, ţine de onestitate...”, a spus Cupşa despre conduita Luciei Varga.