Contestatarii actualei conduceri a USR Bihor cer ca liderii actuali să nu mai candideze la următoarele alegeri interne, să facă realmente un pas în spate şi "să nu ducă USR acolo unde e acum PSD", pentru că actuala conducere a USR - şi nu a alianţei cu PLUS - a transformat partidul într-o "clică reprezentativă pentru PSD", elementul comun fiind Flavius Bunoiu.

Să nu se mai înscrie!

Într-o conferinţă de presă desfăşurată în cadru restrâns online, pe Zoom, o parte dintre cei care în cursul dimineţii ceruseră demisia conducerii USR Bihor - între care Carmen Crişan, avocatul Cristian Rusu (fost preşedinte al filialei), Răzvan Moşoiu sau Andrei Popa - i-au transmis actualului preşedinte, Silviu Dehelean, că apreciază reacţia promptă, prin care a anunţat că demisionează, dar că "a continua împreună nu înseamnă schimbare", astfel că ar trebui să renunţe şi la conducerea interimară, iar cei vinovaţi pentru eşecul electoral al USR în Bihor "să nu se mai înscrie în cursa internă".

"Nu avem nicio legătură cu colegii noştri de la PLUS", a ţinut să facă delimitarea Andrei Popa, arătând astfel că luarea de poziţie vizează strict aripa USR. "Trebuie să lăsăm democraţia din partid să-şi facă jocul până la capăt", a adăugat el, întrebat de BIHOREANUL cine ar fi membrii care ar trebui să preia conducerea.

În esenţă, useriştii au arătat că în partid nu mai există transparenţă, că Silviu Dehelean îşi impune oamenii în funcţii, iar astfel oameni valoroşi şi specialişti în domeniile lor, cum ar fi antreprenorul Simona Bişboacă sau Ciprian Barna, specialist în fonduri europene, au fost plasaţi pe locuri secundare pe lista la alegerile pentru Consiliul Judeţean.

"Pe locul 1 la Consiliul Judeţen e Mihai Şvab, secretarul cabinetului parlamentar, iar la Consiliul Local, Marius Şovarschi, fostul secretar al cabinetului parlamentar", a exemplificat avocatul Cristian Rusu.

"E o clică reprezentativă pentru PSD"

"E o clică şi clica asta este reprezentativă pentru PSD, de unde a venit şi domnul Bunoiu, nu ca membru, ci ca purtător de cuvânt. El încă îşi bea cafeaua cu domnul Emilian Pavel (fost europarlamentar PSD, acum candidatul PSD pentru primăria Oradea – n.r). Nu putem ieşi în stradă să facem campanie pentru asemenea oameni", a spus Carmen Crişan.

Întrebată de BIHOREANUL dacă, în afară de exemplul deja cunoscut, Flavius Bunoiu, mai vede şi alte legături cu PSD ale actualei conduceri, aceasta a spus că nu, "dar ni se pare foarte reprezentativă aceasta". "Pentru că noi, când eram în stradă şi strigam «Jos, Ponta» şi strigam pe la ferestre să iasă oamenii în stradă, domnul Bunoiu îi făcea comunicate lui Emilian Pavel, în care ne făcea troacă de porci, iar acum face comunicarea USR şi doreşte să devină deputat. E deosebit, dar să se ducă să candideze la alţii", a răspuns Crişan.

Alegeri interne "dubioase"

Contestatarii au criticat şi lipsa de transparenţă, arătând că, în vreme ce mulţi membri de valoare ai USR au fost "dezactivaţi",  Flavius Bunoiu, finul lui Dehelean, "a trebuit forţat să se retragă" ca urmare a rezultatelor proaste obţinute în alegerile locale de duminică.

Ei au dat drept ca exemplu cele mai recente alegeri din partid, organizate, în mod bizar, în ajunul alegerilor locale. Conducerea USR a a organizat o conferinţă judeţeană pentru desemnarea candidaţilor la Parlament, în fruntea listelor plasându-se tocmai liderii filialei, Silviu Dehelean, Marius Şovarschi şi Flavius Bunoiu, adică cei consideraţi, de către contestatari, principalii responsabili pentru eşecul de duminică.

În condiţiile în care anterior Dehelean promisese că va da publicităţii rezultatele luni, ca să nu interfereze cu alegerile de duminică, şeful USR n-a mai vrut să spună, marţi, BIHOREANULUI ce s-a decis. Şi, din câte se pare, nici membrii de rând nu au aflat nimic până marţi seară.

"Noi încă nu cunoaştem votul de la aceste alegeri interne care s-au desfăşurat dubios. Numele candidaţilor s-au aflat vineri dimineaţă, în condiţiile în care vineri dimineaţă era primul vot! Noi nu ştim cine a câştigat şi cine a pierdut", a mai spus Carmen Crişan, subliniind importanţa desemnării candidaţilor pentru parlamentul României.

"Dezactivaţi"

BIHOREANUL a profitat de prilej şi i-a întrebat pe contestatarii actualei conduceri, în condiţiile în care reproşează rezultatul dezastruos de duminică, în ce măsură s-au implicat ei în campania electorală. Vorbitorii au recunoscut că nu au prea făcut-o, argumentând cu faptul că nu au fost motivaţi prin candidaţii pe care ar fi trebuit să îi susţină şi că, asemeni lor, există mulţi membri USR "dezactivaţi" din cauza politicii interne controversate.

"Mulţi dintre membri s-au dezactivat pentru că nu aveau acces la informaţii de bază. Li se dădeau informaţii cu pipeta. Legat de implicare, sunt unul dintre cei «dezactivaţi». La strângerea de semnături pentru campania «Fără penali în funcţii publice», am fost recordmanul USR, cu peste 3.000 de semnături. O singură persoană a reuşit să facă mai multe decât mine. Implicare mai multă nu cred că se putea face la momentul respectiv. Mi-am pierdut săptămâni în şir, şi ca şi mine alţii", a spus Andrei Popa.

USR să devină ce-a fost...

În altă ordine de idei, cei prezenţi la conferinţa de presă au mai spus că îşi doresc ca USR "să redevină ce a fost”, partidul în care "toţi ne-am pus speranţa şi electoratul nostru şi-a pus speranţa" şi au spus că, în ce priveşte alegerile interne, acestea ar trebui să fie deschise, să poată candida oricine.

"Vrem să revenim la normal, vrem să fim o filială în care toată lumea pune osul, în funcţie de competenţe. Secretomania să dispară, să dispară autobuzele, uşile închise să dispară, să nu mai fie listuţe în care oameni să fie numiţi «votabili» şi «nevotabili», să nu li se mai sugereze delegaţilor cu cine să voteze", a sintetizat Carmen Crişan.

Vezi mai jos întreaga conferinţă a membrilor USR!