S-au pripit şi au greşit! Încropită pompieristic, între Sfântul Nicolae şi Crăciun, când lumea era cu gândul la sărbători, lista clădirilor neîngrijite din Oradea are mai multe scăpări decât o strecurătoare.

Porniţi să taxeze până şi ultima ţiglă pusă strâmb pe case, angajaţii municipalităţii au făcut greşeli în serie, pe care orădenii le-au taxat cu un val de plângeri. "În două săptămâni am primit 63 de contestaţii şi e de aşteptat ca numărul lor să crească", spune city managerul Eduard Florea.

Supraimpozitări record

Angajaţii municipalităţii au tras tare între sărbători pentru ca din 1 ianuarie 2016 Primăria să poată supraimpozita clădirile lăsate în paragină. Regulamentul privind "suprataxarea" cu 100% a imobilelor neîngrijite a fost adoptat de Consiliul Local pe 21 decembrie, lista imobilelor degradate a fost aprobată pe 29 decembrie, iar în ianuarie proprietarii au şi fost taxaţi. Ar urma să achite impozite majorate 592 de orădeni care au în proprietate 1.356 de clădiri şi 81 de firme ce deţin 186 imobile. 725.000 lei ar urma să încaseze în plus Primăria de pe urma lor. Anul acesta, municipalitatea s-a concentrat pe zona centrală şi arterele principale, dar din 2017 normativul se va aplica în tot oraşul.

Cel mai mare impozit îl datorează proprietarul fostei fabrici Avântul din strada Panait Cerna. Deţinut de o persoană fizică, imobilul cu destinaţie nerezidenţială va fi impozitat cu 2% pentru că nu este reevaluat conform noului Cod Fiscal şi supraimpozitat cu 100% pentru că nu este îngrijit, aşa că proprietarul datorează un impozit de 62.000 lei. Aproape 14.000 euro!

Primăria a expediat orădenilor suprataxaţi primele decizii de impunere din 20 februarie, iar de două săptămâni curg contestaţii.

Greşeli în lanţ...

Eduard Florea, city manager Primăria OradeaDe fapt, primele corecţii la lista clădirilor supraimpozitate s-au făcut în prima săptămână a anului. Consiliul Local a abrogat pe 8 ianuarie hotărârile de supraimpozitare a clădirilor din strada Ion Bogdan 1 şi Matei Corvin 145. "Având în vedere timpul scurt, poliţiştii locali nu au mai verificat clădirile în baza de date, iar proprietarii lor aveau autorizaţii de demolare", explică city managerul Eduard Florea (foto).

Cea mai bună dovadă a supra-impozitării "la grămadă" o constituie însă cazul imobilului din strada Mareşal Averescu 59. Primăria a dublat impozitul pentru cele 7 apartamente din clădirea cu faţada căzută, pentru ca ulterior să realizeze că deţine 6 din ele, deci sunt scutite de impozit, iar cel de-al şaptelea, singurul pentru care ar trebui să încaseze taxe, e deţinut de un orădean care l-a reabilitat. "Vom cere Consiliului Local să abroge în prima şedinţă supraimpozitarea acestui imobil", spune Florea.

...contestaţii pe măsură

Noua hotărâre va face parte dintr-un pachet mai amplu. Până vinerea trecută Primăria înregistrase deja 63 de contestaţii ale orădenilor supraimpozitaţi. În 90% din cazuri este vorba de proprietari de apartamente reabilitate, situate în curţi comune, supraimpozitaţi pentru că deţinătorul apartamentului de la stradă şi-a lăsat faţada neîngrijită. "Eu mi-am renovat casa, pe bani grei, acum trei ani. Ce vină am că proprietarul de la stradă n-a făcut la fel?", protestează Karmen Mezei, proprietara unui apartament în curtea comună din strada Iuliu Maniu nr. 6.

De aceeaşi părere sunt şi ceilalţi vecini. "De ce să plătesc eu pentru faţada casei vecinului? Nici el n-a contribuit când mi-am reparat eu casa!", spune femeia. Argumentele contestatarilor sunt cu atât mai solide cu cât mulţi şi-au scos de la Primărie autorizaţii pentru a-şi repara apartamentele. "Dacă era vorba de un bloc, unde nu îţi poţi reabilita doar partea ta de faţadă, nu ziceam nimic, dar aici e vorba de case fără nicio legătură cu faţada de la stradă, care au fost reabilitate cu acte de la Primărie", zice un vecin.

"Vom analiza"

Eugenia Borbei, şefa Direcţiei Juridice a Primăriei OradeaSăptămâna trecută, reprezentanţii Primăriei, Poliţiei Locale şi ai Instituţiei Arhitectului Şef au ţinut şedinţe repetate pentru a găsi soluţii de ieşire din criză. "Vom analiza fiecare contestaţie şi, dacă e justificată, vom cere anularea Hotărârii de Consiliu Local prin care s-a dispus impozitarea", spune şefa Direcţiei Juridice, Eugenia Borbei (foto), care pune numărul mare de erori pe seama lipsei de informaţii. "Nu e vina poliţiştilor că atunci când au mers în teren să încheie fişa imobilului au găsit poţi închise". De parcă inspectorii de teren s-ar fi omorât să intre în curţi ca să îşi complice viaţa...

Funcţionarii sunt înclinaţi să renunţe la supraimpozitarea apartamentelor din curţi comune pentru care proprietarii au depus contestaţii şi pentru că e greu de crezut că instanţele ar da câştig de cauză municipalităţii în cazul unor procese. "Nici nu merg la proces. E destul să pun lângă poza lor cu faţada scorojită de la stradă o poză cu faţada proaspăt reabilitată a apartamentului meu şi câştig", zice un orădean. Şi cam are dreptate. Iar cum situaţia este aceeaşi în multe alte cazuri, se poate ca numărul contestatarilor să crească.

Puşi la plată

Situaţia este cu atât mai încurcată cu cât Consiliul Local va discuta abrogarea supraimpozitărilor neîntemeiate abia pe 31 martie, când expiră primul termen de plată a taxelor şi impozitelor locale.

Astfel, orădenii aflaţi în litigiu cu municipalitatea, care refuză să plătească impozite majorate de teamă că asta ar însemna să le recunoască, vor fi văduviţi de bonificaţia de 10% acordată contribuabililor care îşi sting integral obligaţiile faţă de bugetul local până la sfârşitul primului trimestru. City-managerul Eduard Florea spune că, dacă vor să economisească bani, singura soluţie este să plătească. "Cei care doresc să beneficieze de bonificaţie vor trebui să îşi achite integral impozitele majorate. Ulterior, dacă acestea vor fi recalculate, le vom restitui sumele plătite în plus".

Există, însă, şi varianta ca Primăria să respingă contestaţiile, din diferite motive, caz în care singura soluţie a reclamantului rămâne să se apere în instanţă. Cu riscul să fie şi "bătut", şi cu banii luaţi...


ÎNTÂI CENTRUL
Regulamentul ruinelor

Potrivit HCL 840/2015 privind supraimpozitarea clădirilor neîntreţinute, proprietarii acestora vor datora în 2016 un impozit dublat, urmând ca birul să crească an de an până la 500%. Pentru început, măsura vizează monumentele istorice clasate sau situate în zone protejate clasificate în Lista Monumentelor Istorice aprobate de Ministerul Culturii, precum şi pe cele situate pe arterele principale. Pe listă se numără, între altele, bulevardele Dacia, Decebal şi Ştefan cel Mare, respectiv străzi ca Armatei Române, Borşului, Calea Aradului, Dimitrie Cantemir, Mareşal Averescu, Matei Corvin, Nufărului, Transilvaniei şi Tudor Vladimirescu. Hotărârea are în vedere, de asemenea, şi imobilele de pe platformele industriale, iar anul viitor supraimpozitarea se va extinde la întreg oraşul.

Clădirile aflate în stare necorespunzătoare sunt identificate de Poliţia Locală în cadrul controalelor în teren, în urma cărora agenţii completează o notă tehnică de constatare. Printre criteriile luate în calcul se numără starea acoperişului, starea faţadei, coşului de fum, pereţilor şi împrejmuirilor. Nota de constatare se comunică Direcţiei Economice, care propune supraimpozitarea clădirii, şi proprietarilor, care pot lua măsuri de remediere, trebuind să le comunice municipalităţii până la 30 noiembrie. În caz contrar, supraimpozitarea se va menţine şi chiar ar putea creşte în anul următor.