Veste bună pentru primăriile care vor să profite de Programul național de cadastru și carte funciarã 2015–2023, ce are ca obiectiv înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România, indiferent de forma de proprietate şi de destinaţie (terenuri, clădiri şi apartamente), în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, finanţat de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară din fondurile poprii şi din fonduri UE obţinute prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bihor a anunţat marţi, printr-un comunicat, că a primit bugetul pe acest an de la ANCPI, în baza căruia creşte de la 135.000 lei la 150.000 lei alocarea pentru fiecare unitate administrativ-teritorială interesată să realizeze înregistrarea sistematică a imobilelor. Totodată, ANCPI a actualizat Ghidul primarului privind desfășurarea lucrărilor de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale, care poate fi consultat pe site-ul agenţiei. 

La fel ca anul trecut, prioritate au lucrările de înregistrare sistematică a terenurilor din extravilan și a celor care fac obiectul proiectelor de infrastructură de interes național (autostrăzi, rețele electrice, rețele de transport gaz).

În această perioadă, OCPI Bihor organizează întâlniri cu primarii, cu specialiştii autorizaţi să execute lucrări de înregistrare sistematică şi cu notarii publici, urmând ca până la finele acestei luni să fie semnate contractele de finanţare între Oficiul judeţean şi primăriile bihorene, iar ulterior acestea să încheie contracte de achiziţie a serviciilor de înregistrare sistematică.

Finanțarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de sectoare cadastrale din extravilan, și prin excepție, din intravilan, se realizează în baza unui contract de finanțare încheiat de OCPI Bihor cu fiecare UAT solicitant.

Procedura de achiziție a serviciilor de înregistrare sistematică va fi derulată de UAT-uri, iar transferul fondurilor cãtre primãrii va fi efectuat dupã deschiderea cãrților funciare aferente imobilelor recepționate.

Potrivit OCPI Bihor, lucrările de înregistrare sistematică în județul Bihor au fost încheiate la nivel de sector cadastral în 19 sectoare din doar trei comune (Gepiu, Popești, Sânnicolau Român) şi sunt în derulare la nivel de unitate administrativ-teritorială în alte şase comune (Borod, Borș, Tulca, Mădăras, Sântandrei, Sânmartin).

La fel, în alte 35 de comune (Abram, Aleșd, Aștileu, Balc, Beiuș, Biharia, Bratca, Brusturi, Căbești, Ceica, Chișlaz, Cociuba Mare, Copăcel, Criștioru de Jos, Curățele, Curtuișeni, Derna, Dobrești, Drăgănești, Husasău de Tinca, Ineu, Lazuri de Beiuș, Măgești, Nojorid, Răbăgani, Remetea, Roșiori, Sălard, Sâmbăta, Sârbi, Șimian, Șinteu, Tăuteu, Uileacu de Beiuș, Viișoara) se derulează lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor la nivel de sector cadastral.