Conducerea Asociaţiei Judeţene de Fotbal Bihor a transmis presei, printr-un comunicat, faptul că preşedintele Radu Bitea a câştigat procesul pe care i l-a intentat arbitrul FIFA Octavian Şovre cu privire la legalitatea candidaturii acestuia la alegerile din 2017. În plus, conducerea AJF acuză o încălcare a Regulamentului de Organizare şi Desfăşurare a Activităţii Arbitrilor de Fotbal (RODAAF) a lui Şovre. Mai concret, că a făcut plângeri împotriva diriguitorilor fotbalului local.

"AJF Bihor a trimis spre analiză Comisiei de Disciplină şi Etică o sesizare cu privire la încălcarea Regulamentului de Organizare şi Desfăşurare a Activităţii Arbitrilor de Fotbal (RODAAF) de către arbitrul de categoria I Șovre Octavian (fost preşedinte a CJA Bihor în anul 2016). Acesta a încălcat art.133 din RODAAF prin promovarea unei cereri de chemare în judecată, plângeri ori sesizări în faţa unui organ jurisdicţional investit cu autoritate din partea statului român, în măsura în care cererea, plângerea sau sesizarea a fost respinsă ca nefondată, neîntemeiată sau cu orice altă motivare din care să rezulte că aspectele sesizate nu sunt dovedite", se arată în comunicat.

Persoană indezirabilă

Diriguitorii actuali ai fotbalului bihorean transmit şi faptul că au o decizie definitivă în procesul dintre Octavian Şovre şi Radu Bitea, favorabilă actualului preşedinte, şi reamintesc că cel mai bun arbitru asistent din România a fost declarat persoană indezirabilă în fotbalul din judeţ.

"Decizia definitivă şi irevocabilă a fost pronunţată de Curtea de Apel Oradea în data de 28.01.2020 în dosarul 19157/271/2018. Octavian Şovre a fost declarat PERSOANĂ INDEZIRABILĂ în fotbalul şi arbitrajul bihorean prin decizii ale Comitetului Executiv al AJF/CJA Bihor (cf. art. 111 lit. 6 şi 7, Art. 115 lit. 8, 10, 11, 12, 14, art. 119, art. 121, art. 123 şi art. 133 din RODAAF), din cauza faptului că acţiunile sale au fost îndreptate nu doar împotriva preşedinţilor şi conducerii AJF respectiv CJA Bihor, ci şi împotriva arbitrilor (plângere la Poliţie împotriva unui observator şi al unui arbitru din cadrul AJF) ori conducătorilor cluburilor afiliate (partener al controlului MTS împotriva AJF Bihor), cu scopul de a îngreuna activitatea şi de a decredibiliza fotbalul bihorean, în mod constant", mai arată comunicatul. 

Conducerea AJF-ului susţine că până la finalizarea definitivă a cazului, a adoptat o politică neconflictuală. "Odată, însă, cu publicarea sentinţei definitive şi irevocabile, membrii afiliaţi, dar şi cei implicaţi în fotbalul judeţean este necesar să afle adevărul despre demersurile arbitrului Octavian Şovre. AJF Bihor, prin comisiile sale jurisdicţionale, a oferit corectitudine şi echidistanţă în sancţionarea abaterilor comise împotriva arbitrilor şi oficialilor de joc de către persoanele implicate în fenomenul fotbalistic şi doreşte ca regulamentele să fie respectate, la fel şi de către arbitrii, iar abaterile acestora să fie tratate cu aceeaşi unitate de măsură".

Ulterior acestui comunicat, preşedintele AJF Bihor, Radu Bitea, a scri pe pagina sa de Facebook: "Lumea zice pe bună dreptate de ce nu mă împac cu Şovre. Am încercat...nu ai cu cine. Un om care în ziua lui de naştere face denunţ la poliţie, ulterior dovedind degeaba... zice multe.."

Şovre, resemnat

Contactat de BIHOREANUL, arbitrul Octavian Şovre s-a arătat dezinteresat de subiect şi a refuzat să comenteze în vreun fel reacţia AJF-ului.

Reamintim că Şovre, care este considerat cel mai bun arbitru asistent al momentului în România, având o serie de meciuri internaţionale de nivel înalt la care a oficiat, a intrat în conflict cu actuala conducere a Asociaţiei Judeţene de Fotbal Bihor de la alegerile din 2017, când a contestat candidatura lui Radu Bitea, cel care a fost ales ca preşedinte, acuzând că nu corespunde tuturor cerinţelor.

Ulterior, disputele dintre cei doi s-au amplificat, având loc atât prin intermediul presei, cât şi în instanţă. De atunci, Şovre s-a retras din Comisia Judeţeană de Arbitri Bihor şi s-a înscris în cea din judeţul Satu Mare, pe care oficial o reprezintă.