Procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj au încheiat trei noi acorduri de recunoaştere în dosarul contrabandei cu ţigări pornit de plutonierul major Bogdan Dascălu, de la Detaşamentul de Pompieri Salonta.

Printre cele trei persoane se numără şi Alin Laza (foto), un bihorean din Ciumeghiu, maistru militar în rezervă de la UM 01099 Brad, inculpat pentru contrabandă asimilată, în formă continuată, şi condamnat la 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de încercare de 2 ani și 6 luni.

De asemenea, Laza urmează să desfășoare muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile şi i s-a confiscat suma de 12.540 lei, banii pe care i-a cheltuit pe ţigările de contrabandă.

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de Direcţia Generală Anticorupţie, în dosarul instrumentat cu ofiţerii DGA - Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor, procurorii militari au încheiat acorduri de recunoaştere şi cu doi civili, ambii din Salonta.

Este vorba despre o femeie care a acceptat să fie condamnată la 2 ani și 6 luni şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii şi de un bărbat care a primit o pedeapsă de 2 doi ani și 10 zece luni închisoare cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii, ambii sub acuza de contrabandă asimilată în formă continuată și deținere de produse în afara antrepozitului fiscal.

Cu cele trei acorduri de recunoaştere, numărul persoanelor condamnate în dosarul de contrabandă instrumentat de procurorii Parchetului Militar Cluj şi ofiţerii DGA din Bihor se ridică la şapte. Asta după ce, în urmă cu o săptămână, alte patru persoane au semnat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei şi au acceptat pedepsele propuse de procurorii militari în dosarul filierei de contrabandă cu ţigări pusă pe picioare de un plutonier major în cadrul ISU Bihor, Bogdan Dascălu, condamnat la o pedeapsă de 2 ani și 10 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de încercare de 3 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă asimilată, în formă continuată.

În patru luni, cât a fost monitorizat, el a tranzacţionat peste 12.000 pachete de ţigări, printre clienţii fideli numărându-se 30 de cadre MAI şi MApN pe care anchetatorii vor să le oblige acum la muncă în folosul comunităţii, dar şi să vireze la bugetul statului banii daţi pe ţigările de contrabandă.

Din cercetări a rezultat faptul că inculpații au achiziționat țigări netimbrate, de proveniență Ucraina. Țigările erau introduse în mod fraudulos în țară printr-un punct vamal din jud. Satu-Mare, de către șoferi de TIR de cetățenie sârbă, acestea fiind ulterior vândute mai multor persoane din Salonta și împrejurimi.

Dosarul de urmărire penală și acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate Tribunalului Bihor.

Citiţi amănunte despre dosarul procurorilor militari şi ai ofiţerilor DGA Bihor în articolul: "S-au "ars"! Mai mulţi pompieri din Salonta, tovarăşi cu TIR-iştii sârbi în contrabanda cu ţigări