O asociere formată din două firme, una din Oradea, alta cu sediul în Sălard, vor executa lucrările de restaurare interioară a Palatului Episcopiei Greco-Catolice a Oradiei, în baza unui contract semnat cu Compania Națională de Investiții, după ce a câștigat o licitație organizată de aceasta.

Cele două firme vor trebui ca, în schimbul a aproape 31 de milioane lei, să încheie lucrările în termen de 24 de luni.

Un an între licitație și contract

Contractul a fost semnat de reprezentanții firmelor Precon Transilvania, controlată de proprietarul grupului Selina, Beneamin Rus, și Constructorul Sălard, de directorul general al CNI, Irina Manuela Pătrășcoiu, și de directorul economic, Daniela Ileana Orodel.

Valoarea contractului este de 25,891 milioane lei fără TVA, cu TVA ajungând la suma de 30,810 milioane lei.

Fiecare dintre cele două firme deține experiență în restaurarea clădirilor monument, cerință de altfel obligatorie, impusă de Compania Națională de Investiții în cadrul licitației pe care a lansat-o în luna iunie a anului trecut.

După ce asocierea celor două firme a câștigat licitația, un alt competitor, Euras (din Satu Mare), a contestat rezultatul procedurii, ceea ce a determinat amânarea semnării contractului cu CNI.

După 6 ani

Clădirea Palatului Episcopiei Greco-Catolice din Piața Unirii a fost grav afectată de un incendiu în 25 august 2018 (foto jos), ulterior fiind preluată în administrare, pentru 20 de ani, de către Primăria Oradea, care a încercat să readucă imobilul la starea anterioară sinistrului incendiu, care a mistuit acoperișul și interiorul, fațadele fiind mai puțin afectate.

Ulterior, Primăria a iniţiat lucrări de punere în siguranţă, iar apoi de restaurare exterioară a clădirii, pentru ca Palatul să fie pus la dispoziţia comunității locale. Din bugetul local s-au investit 7,9 milioane lei în refacerea acoperișului și 1,7 milioane lei în reabilitarea faţadelor.

În 2022, Episcopia Greco-Catolică a cerut sprijinul Ministerului Dezvoltării, condus atunci de orădeanul Cseke Attila, pentru ca lucrările de restaurare ale interioarelor să fie finanțate din bugetul CNI.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!