Cu ajutorul vicepreşedintelui Traian Bodea, reprezentanţii PNL din Consiliul Judeţean au impus revocarea Consiliului de Administraţie al societăţii de Pază şi Protecţie Bihor şi înlocuirea celor trei directori puşi de PSD cu un administrator delegat pe 6 luni în persoana unui fost director liberal, Ioan Sala. Celălalt vicepreşedinte, Ioan Mang, a încercat să-şi apere oamenii, susţinând că cei trei directori au adus firma pe profit după ce Sala ar fi lăsat-o pe pierdere. În schimb, consilierii bihoreni au votat fără discuţii rectificarea bugetului judeţului.

Pleacă PSD-iştii, vine un liberal

Aproape 20 de minute s-au contrat cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Mang, în reuniunea de joi a acestui for, reprezentanţii PNL care au iniţiat un proiect de hotărâre privind „unele măsuri legate de activitatea Societăţii de Pază şi Protecţie Bihor”, adică a foştilor gardieni publici.

Proiectul semnat de trei consilieri liberali prevedea modificarea actului constitutiv al firmei, revocarea membrilor Consiliului de Administraţie şi numirea unui administrator provizoriu pe un termen de 6 luni, ceea ce l-a determinat pe Mang să ia apărarea conducerii formate din trei directori numiți sub patronajul PSD în urmă cu doi ani.

„Eu nu ştiu care este problema, societatea are contracte, face angajări”, a spus Mang, arătând că de la 100 de salariaţi în 2014 SPP Bihor are în prezent aproape 400. El a dezvăluit că recent firma a câştigat o licitaţie pentru paza punctului de lucru din Ştei al Companiei Naţionale a Uraniului, condusă de un consilier local PNL din oraş, Mihai Harn, care ar fi întocmit ilegal o listă cu agenţii de pază care să fie angajaţi de SPP Bihor şi a afirmat că singura problemă la SPP Bihor este dorinţa liberalilor de a avea propriul om la şefia firmei subordonate CJ Bihor.

„PSD va vota împotrivă, nu cred că are (n.r. – proiectul iniţiat de consilierii PNL) nicio justificare de ordin legal sau moral, ci doar dorinţa unor oameni de a se distruge ce s-a creat”, a spus Mang.

De asemenea, el a susţinut că în 2014 fostul director liberal al SPP Bihor, Ioan Sala (schimbat de actuala conducere a CJ Bihor), ar fi lăsat firma cu datorii, ba de 163.000 lei, ba de peste 200.000 lei, fiind contrazis de liberalul Călin Gal, care a replicat că, dimpotrivă, Sala a lăsat SPP Bihor cu peste 250.000 lei în conturi. De asemenea, acesta a afirmat că noua formă de conducere, cu un singur şef, va aduce economii firmei.

În cele din urmă, fostul director liberal a şi fost propus să devină administrator delegat provizoriu la conducerea firmei de pază a judeţului, proiectul întrunind 19 voturi "pentru" (cele 18 ale reprezentanţilor PNL, plus unul din partea vicepreşedintelui Traian Bodea, fost ALDE, în prezent la Pro România), înregistrându-se 10 voturi "împotrivă" (din care 9 ale consilierilor PSD) şi 5 abţineri (ale consilierilor UDMR).

După anunţarea rezultatului votului, Ioan Mang a avertizat că directorii maziliţi vor da în judecată CJ şi vor câştiga procesul, felicitându-i, ironic, pe consilierii PNL pentru acest lucru.

Zero discuţii

Cu toate că în joc au fost sume mult mai mari şi soarta mai multor instituţii din judeţ, cei 34 de consilieri judeţeni au votat fără nicio discuţie şi în unanimitate proiectul de rectificare a bugetului pe anul în curs, propus de preşedintele Pásztor Sándor.

Potrivit proiectului, rectificarea bugetului a fost făcută pentru că, după cea din 8 iulie, Bihorul a primit de la Guvern încă 9,94 milioane lei pentru acoperirea cheltuielilor DGASPC şi alte 16,218 milioane lei pentru echilibrarea bugetului local al Judeţului.

Grosul sumei merge spre cheltuielile de funcționare ale CJ Bihor. O parte mică din bani, mai exact 88.280 lei, vor fi alocaţi primăriilor Salonta, Tinca, Abrămuţ şi Nucet, iar alţi 629.600 lei unor fundaţii şi asociaţii, precum Fundaţia Copiii Dragostei, Fundaţia Creştină Elim, Fundaţia Creştină Diakonia Cluj-Napoca, Fundaţia Alsterdorf, Fundaţia Pro Borş, Fundaţia Filadelfia Noon, Caritas Catolica şi Caritas Eparhial.

De notat că, tot fără nicio discuţie, cei 34 de consilieri au aprobat vânzarea la licitaţie a 28 de nuci ce vor fi defrişaţi de pe marginea DN 797 între Sântandrei şi Girişu de Criş, la un preţ de pornire de 2.704 lei.

UPDATE: Replica lui Harn

„Situatia reala, neplacuta si nelegala, a fost creata de protejatul lui Mang, Puia Razvan Catalin care, sub titulatura de Director general interimar  sau Director general, s-a erijat ca reprezentant legal al S.C. Paza si Protectie Bihor S.R.L. si a blocat executia contractului de prestari servicii de paza la Compania Nationala a Uraniului S.A.- Punct de lucru Sector Stei.  Actiunile nelegale ale lui Puia Razvan Catalin, acesta nefiind oficial reprezentantul S.C. Paza si Protectie Bihor S.R.L., iar functia de Director general interimar  sau Director general nu exista in organigrama, nici in R.O.F.–ul oficial si nici in alte documente oficiale ale S.C. Paza si Protectie Bihor S.R.L, actiuni nelegele ale acestuia prin care a blocat  executia contractului de prestari servicii de paza la Compania Nationala a Uraniului S.A.- Punct de lucru Sector Stei si a produs prejudicii atat C.N.U.- S.A. cat si  S.C. Paza si Protectie Bihor S.R.L., dar a si a creat o situatie de vulnerabilitate a securitatii obiectivelor de la Compania Nationala a Uraniului S.A.- Punct de lucru Sector Stei. Aspectele de nelegalitate si cuantumul prejudiciului creat prin nexecutarea contractului de paza vor fi transate de catre Parchet si Instanta de Judecata.

Faptul ca Mang, in alocutiunea sa din sedinta Consiliului Judetean Bihor din 30.07.2020., ma prezinta ca ,,un consilier local PNL”, intareste ipoteza unui atac politic dirijat de Mang, in care  Puia Razvan Catalin este doar un simplu executant al ordinului sefului PSD Bihor, actiuni care, din pacate, au adus prejudicii insemnate celor doua societati de stat si a creat o situatie de vulnerabilitate a securitatii obiectivelor de la Compania Nationala a Uraniului S.A.- Punct de lucru Sector Stei prin nexecutarea serviciilor de paza contractate”.

Mihai Harn