Pentru prima oară în ultimii 16 ani, un consilier judeţean bihorean s-a pus singur în conflict de interese, pe cât de făţiş, pe tot atât de inutil.

Incidentul a avut loc la reuniunea de marţi a Consiliului Judeţean în componenţa rezultată din alegerile din iunie, în momentul când a fost supusă votului celor 34 de consilieri prezenţi rectificarea bugetului.

Încă dinainte de începerea dezbaterilor, liderul grupului de consilieri PNL, Ionel Avrigeanu, a anunţat că, dat fiind faptul că de rectificarea bugetară beneficiază şi structuri subordonate Consiliului Judeţean, consilierul liberal Cornel Borza nu va vota, deoarece este angajat al Ansamblului Profesionist Crişana al Teatrului Regina Maria, şi cere ca de aceeaşi atitudine să facă dovadă „şi ceilalţi consilieri aflaţi în această situaţie”, trimitere directă la PSD-ista Stela Babău, director al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland, din care CJ face parte şi pe care o şi finanţează.

„Domnul Cornel Borza şi doamna Stela Babău să nu voteze, pentru că în caz contrar ne vom adresa ANI (n.r. – Agenţia Naţională de Integritate)”, a cerut Avrigeanu, ceea ce l-a determinat pe vicepreşedintele Ioan Mang, liderul PSD Bihor, să-i ia partea colegei de partid, susţinând că aceasta nu s-ar afla în nicio situaţie de incompatibilitate, deoarece „la ADI Ecoland banii sunt daţi nu pentru salarii, ci pentru plata unor materii prime”.

În dispută a intervenit şi secretarul judeţului, Carmen Soltănel, care a precizat că Avrigeanu greşeşte când afirmă că Babău ar fi incompatibilă, ilegalitatea în care se află fiind, de fapt, alta, şi anume conflictul de interese.

În ciuda explicaţiilor, consiliera PSD a afirmat că „îmi asum” votul şi a şi votat, în timp ce liberalul Borza s-a abţinut, tocmai pentru a nu putea fi acuzat de încălcarea legii.

De altfel, Avrigeanu a declarat că din acest motiv va face ceea ce a spus, adică va sesiza ANI.

Pe de altă parte, când BIHOREANUL a întrebat-o pe Babău ce funcţie deţine în ADI Ecoland, răspunsul acesteia a fost stupefiant: „Confidenţial!”. Prevalându-se de faptul că nu este funcţionar public, ci „personal contractual”, Babău a refuzat să precizeze ce funcţie deţine, deşi este plătită din bani publici, la fel făcând apoi şi preşedintele CJ, Pasztor Sandor. „Nu ştiu”, a susţinut acesta.

Cel care a "deconspirat-o" pe Babău a fost tot Avrigeanu, care a explicat că în mandatul fostului preşedinte Cornel Popa PSD-ista a deţinut funcţia de director executiv al ADI Ecoland, iar după alegerile locale a făcut rocada cu un coleg de la UDMR, preluând postul de director adjunct.

Culmea e că, în fond, votul consilierei PSD nici nu a contat în economia şedinţei şi a aprobării rectificării de buget, dintr-un motiv foarte simplu: CJ are 35 de membri, dintre care 18 din partea PSD-UDMR-ALDE şi 17 a PNL. În condiţiile în care un liberal a lipsit de la şedinţă, iar altul, Cornel Borza, s-a abţinut pentru a nu fi în conflict de interese, dacă ea ar fi procedat la fel, PSD-UDMR-ALDE ar fi avut oricum 17 voturi, deci cu unul mai mult decât cele 16 ale PNL.