În total 12 trenuri de călători și 5 stații de cale ferată au fost verificate, miercuri, de echipe de control formate din lucrători ai Serviciului Județean de Poliție Transporturi Bihor şi angajaţi ai CFR Călători, în urma controlelor fiind aplicate amenzi de 4.300 lei, toate pentru nerespectarea măsurilor de protecţie sanitară în rândul călătorilor.

Acţiunea, desfăşurată în cadrul unei operaţiuni dispuse la nivel naţional, a avut ca scop principal verificarea modului în care călătorii respectă regulile sanitare. Echipele de control au urcat în 12 trenuri de călători și au luat la pas 5 stații de cale ferată, legitimând în total 42 de persoane şi aplicând 12 sancțiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 4.300 de lei, toate pentru călători prinşi fără mască de protecţie.

Numărul de sancţiuni aplicate în Bihor este, totuşi, mic, în condiţiile în care, la nivelul întregii ţări, poliţiştii de la transporturi au aplicat 415 sancţiuni, soldate cu amenzi în valoare de 120.570 lei. Au fost verificate peste 250 de trenuri de călători şi 225 de staţii de cale ferată.

Prin intermediul informării transmise, joi, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, pe marginea acţiunii, CFR Călători transmite şi o serie de recomandări pentru evitarea aglomerării din gări şi trenuri. În primul rând, călătorii sunt rugaţi să nu urce în tren, dacă la casa de bilete li se comunică faptul că nu mai sunt locuri, rugămintea fiind valabilă şi pentru persoanele care deţin abonamente şi autorizaţii. 

Totodată, călătorilor li se recomandă să-şi procure biletele din timp, pentru ca angajaţii CFR să poată dimensiona capacitatea trenurilor la numărul de locuri solicitat. "Este important ca pasagerii să evite aglomerația și să nu aleagă pentru destinația lor doar trenurile de la orele de vârf. Dacă vor face rezervări din timp, se pot suplimenta în mod operativ trenurile, înainte de plecare", se mai precizează în comunicat. 

Poliţiştii reamintesc, de asemenea, că purtarea măștii de protecție în stații de cale ferată, pe peroane, în săli de așteptare şi la bordul trenurilor este obligatorie.