Prefectura Bihor a public un bilanț provizoriu după o lună de controale efectuate de reprezentanții mai multor instituții la operatorii economici din județ care depozitează, distribuie și comercializează carburanți, operațiune declanșată în toată țara ca urmare a tragediei de la Crevedia și care va continua până la finele acestei luni.

Din peste 730 de firme, dar și 21 instituții verificate, a fost suspendată activitatea a 18 societăți comerciale, iar cea a altora 10 a fost interzisă din cauza neregulilor descoperite.

28 din peste 700

Printr-un comunicat transmis presei locale vineri, se arată că în perioada 30 august – 30 septembrie, echipele de control constituite în urma unui ordin al prefectului Dumitru Țiplea și formate din reprezentanții mai multor instituții cu atribuții în acest domeniu au efectuat în medie 41 de verificări zilnic, ajungând în 872 locații, respectiv la 21 de instituții și la 710 operatori economici, fiind totodată controlate în trafic și 141 autocisterne care transportă carburanți de toate tipurile – motorină, benzină, GPL.

În urma acestor verificări au fost aplicate 396 sancțiuni, din care 286 avertismente și 110 amenzi, în cuantum de 706.500 lei. De asemenea, au fost dispuse 411 măsuri de remediere a deficiențelor constatate, dar și 18 pentru suspendarea activității și 10 de retragere a autorizațiilor de funcționare. Așadar, în prezent, 28 de firme au activitatea oprită ca urmare a acestor măsuri.

Controalele continuă

Contactată de BIHOREANUL, Ligia Oala, șefa Cancelariei Prefectului, a afirmat că potrivit legii nu pot fi făcute publice numele firmelor sancționate, din cauza prevederilor referitoare la concurența neloială, dar și că activitatea de control va continua până la finele acestei luni.

Pe de altă parte, reprezentanta Prefecturii a arătat că în cazul celor 18 operatori pentru care instituțiile abilitate au decis suspendarea activității, această măsură este valabilă până la înlăturarea deficiențelor, atât aceste firme, cât și cele cărora le-au fost retrase autorizațiile de funcționare fiind monitorizate pentru a nu funcționa în continuare, ilicit.

De asemenea, șefa Cancelariei Prefectului a precizat că au fost constatate nereguli și la instituții publice care dețin rezervoare de combustibil sau centrale care funcționează cu combustibil lichid, cum sunt Liceul Tehnologic Unirea (care are parc de camioane, pregătind șoferi profesioniști), Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță din Ștei, Centrul de Transfuzii din Oradea, Spitalul Orășenesc din Aleșd și Direcția Imobiliară Oradea. În cazul acestor unități, s-au constatat diverse probleme la dispozitivele de siguranță.  

„Acțiunea de control va continua și luna aceasta, după care va exista o situație completă privind activitățile de depozitare, distribuție și comercializare a carburanților”, a mai spus Ligia Oala.

Ce nereguli au fost găsite

Până în prezent, cele mai frecvente probleme constatate de reprezentanții echipelor de control constau în nerespectarea condițiilor stabilite în autorizațiile de siguranță la incendiu, dar ele sunt mult mai diverse.

Astfel, reprezentanții ISU Bihor au constatat nerespectarea reglementărilor referitoare la fumat și foc deschis, existența unor instalații de siguranță la incendii neverificate periodic sau verificate de persoane neautorizate, blocarea căilor de evacuare în caz de incendiu, lipsa marcajelor privind accesul și circulația în perimetrul depozitelor și stațiilor de carburanți, existența unor instalații electrice cu deficiențe, utilizarea deficitară a spațiilor de depozitare, lipsa evidenței lucrărilor de întreținere la instalații și utilaje care pot genera incendii, personal neinstruit cu privire la intervenția în caz de incendiu, iluminat de siguranță nefuncțional, conductori electrici improvizați, aparate cu risc de incendiu în depozite, scurgeri de combustibil la pompele de alimentare, garnituri deteriorate la gurile descărcare a combustibilului, lipsa verificării și nefuncționarea instalațiilor de detectare, semnalizare și avertizare incendiu.

Comisarii Gărzii de Mediu au descoperit firme fără autorizație de mediu, care nu țineau evidența deșeurilor și nici nu puteau dovedi colectarea separată a acestora, ISCIR firme în a căror activitate existau activități neconcordante cu avizele obligatorii de instalare a echipamentelor, care utilizau echipamente neetanșeizate și pentru care nu erau respectate contractele de întreținere.

La rându-i, ITM a constatat nerespectarea repaosului săptămânal al angajaților, nerespectarea regimului pe timpul nopții și neplata orelor suplimentare, iar reprezentanții Poliției nerespectarea cerințelor minimale de securitate.

10 instituții implicate

La fel ca în fiecare județ, și în Bihor echipele de control care verifică activitatea operatorilor din acest domeniu sunt formate din reprezentanți ai 10 instituții: Inspectoratul Teritorial Oradea al Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR), Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune (CNCCIR), Inspectoratul Teritorial Oradea al Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii de Mediu, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana" al județului Bihor (ISU Bihor), Inspectoratul de Poliție Județean Bihor (IPJ), Direcția antifraudă a Administraţiei Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor (ANAF), Biroul Vamal de Interior Bihor, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor (ITM) și Reprezentanţa Bihor a Registrului Auto Român (RAR).

După Crevedia

Valul de controale la operatorii care depozitează, distribuie și comercializează carburanți au fost dispuse de Guvern în toată țara, ca urmare a tragediei înregistrate la finele lunii august la o stație GPL din Crevedia, în urma căreia au murit 6 oameni, iar alți mai mult de 50 au fost răniți.

Autoritățile au descoperit că, în acte, stația GPL era închisă încă din 2020, din cauza unor nereguli descoperite de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, însă continua să funcționeze ilegal. De altfel, patronii acesteia, dintre care unul este fiul primarului PSD din Caracal, au fost arestați pentru 30 de zile.

Acţionarii firmei, de altfel, au și fost arestați preventiv, fiind învinuiți că stația a continuat să funcționeze ilegal.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!