Prefectura Bihor a făcut publice, vineri, primele rezultate ale controalelor dispuse în stațiile de carburanți din județ, în urma incendiului și exploziilor de la stația GLP din Crevedia, județul Dâmbovița. 7 agenți economici s-au ales cu suspendarea activității în urma neregulilor descoperite.

„Au fost aplicate 120 de sancțiuni, din care 86 de avertismente și 34 de amenzi cu o valoare totală de 280.500 lei și a fost dispusă suspendarea activității pentru 7 agenți economici”, se arată în comunicatul transmis vineri.

Controalele se desfășoară în perioada 30 august - 31 octombrie, iar raportul Prefecturii, care urmează să fie transmis către Ministerul Afacerilor Interne, este unul intermediar, referindu-se la prima săptămână de controale.

Conform documentului, în acest interval, reprezentanții ai 10 instituții au verificat 169 de locații și 75 de mijloace de transport.

Informarea nu menționează numele firmelor suspendate și nici nu precizează, concret, ce nereguli le-au fost imputate.

Comunicatul redă, însă, la comun, care sunt cele mai importante nereguli constatate în timpul controalelor:

- Garda de Mediu a constatat: lipsa Autorizației de Mediu, lipsa evidenței deșeurilor, lipsa colectării separate;

- ISU Bihor: nerespectare reglementărilor referitoare la fumat și foc deschis, instalații electrice cu deficiențe, utilizarea deficitară a spațiilor de depozitare, blocarea căilor de evacuare, lipsa evidenței lucrărilor de întreținere la instalații și utilaje care pot genera incendii, personal neinstruit cu privire la intervenția în caz de incendiu, iluminat de siguranță nefuncțional, conductori electrici improvizați, aparate cu risc de incendiu în depozite, scurgeri de combustibil la pompele de alimentare, garnituri deteriorate la gurile descărcare a combustibilului, lipsa verificării și nefuncționarea instalațiilor de detectare, semnalizare și avertizare incendiu;

- ISCIR: neconcordanțe cu Avizul Obligatoriu de Instalare; nerespectare contract întreținere și condiții de etanșeitate;

- ITM: nerespectare repausului săptămânal, orelor suplimentare, regimului muncii de noapte și lipsa evidențelor de personal;

- IPJ: nerespectarea cerințelor minimale de securitate.

"Am constatat cu toții, din păcate, unde poate duce neglijența. Fac un apel către agenții economici să acorde maximă prioritate operării în condiții de siguranță, și nu doar acum, cu ocazia acestor controale. Am solicitat tuturor instituțiilor aplicarea riguroasă a legii, pentru că orice mică abatere poate costa vieți omenești", a declarat prefectul Dumitru Țiplea, cel care coordonează aceste controale, citat în comunicat.

Cele 10 instituții care participă la controale sunt: Inspectoratul Teritorial Oradea al Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR), Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune S.A. (CNCCIR), Inspectoratul Teritorial Oradea al Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii de Mediu, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana" al județului Bihor (ISU Bihor), Inspectoratul de Poliție Județean Bihor (IPJ), Direcția antifraudă a Administraţiei Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor (ANAF), Biroul Vamal de Interior Bihor, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor (ITM) și Reprezentanţa Bihor a Registrului Auto Român (RAR).

După cum se știe, asemenea controale au fost dispuse de către Guvern în toată țara, ca urmare a tragediei de la stația GLP de la Crevedia, în urma căreia 5 oameni au murit și peste 50 au fost răniți.

Autoritățile au descoperit că, în acte, stația GPL era închisă încă din 2020, din cauza unor nereguli descoperite de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, însă ea continua să funcționeze ilegal.

De altfel, patronii acesteia - dintre care unul este fiul primarului din Caracal, au fost arestați pentru 30 de zile.

Acţionarii firmei Flagras SRL - Ionuţ Doldurea, fiul primarului din Caracal, şi Cosmin Stângă - au fost reţinuţi marţi seară pentru 24 de ore, pentru infracţiunea de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, iar miercuri au fost arestați preventiv.

În esență, procurorii le impută celor doi că, prin faptul că au lăsat să funcționeze ilegal stația GPL, au creat premisele tragediei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!