UDMR iese la atac. Consilierul Local local Kirei Melinda l-a acuzat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, pe primarul Ilie Bolojan de lipsă de transparenţă.

Grupul UDMR din Consiliul Local a cerut în luna august promovarea unui proiect de hotărâre care să oblige municipalitatea să afişeze pe site-ul propriu procesele verbale, rapoartele şi auditurile încheiate la Primărie şi instituţiile subordonate Consiliului Local de Curtea de Conturi, Direcţia de Sănătate Publică Bihor, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice şi alte instituţii de control.

În loc, însă, să promoveze un proiect de hotărâre în Consiliul Local, primarul Ilie Bolojan s-a limitat la a răspunde în scris că "publicarea şi afişarea şi afişarea pe site-ul instituţiei noatre, www.oradea.ro, a actelor normative, proiectelor şi rapoartelor aferente, reprezintă o prioritate, preocupându-ne permanent de îmbunătăţirea acestei activităţi".

Răspunsul i-a nemulţumit pe reprezentanţii opoziţiei UDMR. "Consider nedemocratică iniţiativa de a nici nu pune pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local propunerea mea", a declarat consilierul local Kirei Melinda.

Reprezentanta UDMR l-a acuzat pe Bolojan de lipsă de transparenţă, afirmând că "dacă domnul primar este adeptul transparenţei, nu înţeleg de ce nu aprobă, decât dacă îi este teamă că şi consilierii liberali o să fie de acord cu această propunere".

Consilierul local a recunoscut că municipalitatea afişează pe site-ul propriu licitaţii organizate, contractele încheiate în urma procedurilor de achiziţie, plăţile făcute de instituţie şi alte informaţii de interes public, dar este de părere că acest lucru este insuficient.

Kirei Melinda a mai spus că o altă propunere a UDMR respinsă de primarul Ilie Bolojan a fost introducerea în contractul încheiat de Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea cu firmele care se instalează în parcurile industriale ale oraşului a unor penalităţi concrete care să se aplice în cazul în care acestea nu respectă clauzele contractuale privind investiţia asumată sau numărul de locuri de muncă nou create.