Sâmbătă, la ora 12, ultimul control asupra Toamnei Orădene a fost desfăşurat de inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, pornind dinspre Teatrul de Stat către Piaţa Unirii. Tot un fel de teatru a părut şi acţiunea în sine, executată de faţă cu presa locală şi concentrată uneori pe aspecte care, cel puţin aparent, s-au dovedit minore în raport cu periculozitatea pentru sănătatea consumatorilor de produse alimentare puse în vânzare de comercianţii ambulanţi.

Avertisment pentru Adelina

Prima tonetă la care s-au oprit inspectorii DSVSA a fost una a Clubului Lions, unde un grup de doamne vindeau, ca voluntari, produse de panificaţie, banii din încasări urmând să fie folosiţi pentru achiziţionarea unui aparat de mărit destinat unei clase de copii nevăzători de la Centrul pentru Educaţie Incluzivă Oradea.

În ciuda iniţiativei lăudabile, căreia i-a dat curs inclusiv Adelina Coste, membru PDL şi şefă a Cancelariei Prefectului, dar mai ales în pofida faptului că toate produsele puse la vânzare erau ambalate, şeful DSVSA, Mircea Gelu Budău, a constatat mai multe nereguli: voluntarele nu aveau certificat de sănătate, "firma" nu avea autorizaţie sanitar-veterinară şi nici protocol încheiat cu DSVSA, iar toneta nu dispunea de apă în bidoane cu robinet, pentru spălarea mâinilor.

Cu toate acestea, Budău a decis ca sancţiunea aplicată să fie un simplu avertisment, înlăturând astfel riscul ca banii din încasarea plăcintelor şi pâinii să meargă pe amendă şi nu în folosul copiiilor nevăzători.

Drastici pentru un mizilic

Nu la fel de uşor au scăpat reprezentanţii unei firme care, la două tarabe distanţă, vindeau într-un chioşc de lemn produse din carne şi mezeluri. Aici, deşi firma avea documente şi bidoane cu apă prevăzute cu robineţi, iar produsele erau foarte îmbietoare la aspect, inspectorii au găsit alte cusururi: semipreparatele din frigidere nu aveau etichete care să le arate provenienţa, iar temperatura lor era de 5,8 grade Celsius, în loc să fie între 2 şi 4 grade.

Urmarea? Oamenii DSVSA au decis aplicarea unei amenzi de 2.000 de lei, cât salariul a trei angajaţi pe timp de o lună.

Controlul a continuat în aceeaşi notă, cu mici excepţii, inspectorii trecând - de pildă - pe lângă o reprezentantă a etniei rome care vindea castane fierte şi alta cu porumb fiert, fără să le deranjeze cu întrebări despre acte de sănătate ori condiţii de igienă.

Viceprimăriţa Biro: "Mai catolici decât Papa"

Surprinsă de BIHOREANUL în zonă, Rozalia Biro a comentat acţiunea DSVSA arătând că, deşi este clar că legea trebuie respectată, inspectorii sanitar-veterinari fac totuşi un exces de zel păgubitor pentru micii comercianţi.

"Este foarte bine că o instituţie a statului obligă comercianţii să-şi respecte clienţii, căci în fond cu toţii suntem clienţi atunci când cumpărăm ceva. Dar nu cred că este cazul ca atunci când o situaţie poate fi remediată printr-un avertisment, când poţi constata o problemă şi poţi da termen o oră sau două pentru remedierea ei, tu să dai amenzi care, mai ales în timp de criză, pot să clatine un mic întreprinzător. Nu e normal nici că avem reglementări adeseori mai restrictive decât în toate celelalte ţări europene, şi în consecinţă tot găseşti nereguli dacă vrei", a spus viceprimarul Oradiei.

Acţiunea de control a DSVSA urma să se încheie în jurul orei 15, iar rezultatele să fie anunţate în cursul zilei de luni.