Orădenii s-au lăsat de fumat. Cel puţin în localuri! Poliţiştii locali au controlat joi şi vineri peste 100 de localuri orădene fără să constate încălcări ale legii care interzice fumatul în spaţiile publice.

"Toţi proprietarii localurilor controlate s-au conformat prevederilor legii, au pus în interior afişe cu "fumatul interzis" şi au scos scrumierele în stradă, pentru cei care doresc totuşi să fumeze", a declarat directorul Poliţiei Locale Oradea, Cristian Beltechi.

Pentru a verifica modul de conformare a proprietarilor de localuri la interdicţia fumatului în spaţiile publice, oraşul a fost împărţit în opt sectoare, fiecare dintre ele fiind în responsabilitatea unei echipe de poliţişti locali.

"Fiecare local a fost verificat încă de dimineaţă, după care în cursul zilei s-a revenit. Niciodată nu au fost înregistrate probleme. În toate barurile din oraş miroase frumos şi nu este fum", a spus Beltechi.

Vineri, la prânz, tinerii ieşiţi la o cafea în Lord's fumau la scrumierele scoase în faţa clubului, localurile de pe strada Vasile Alecsandri aveau scoase afară scrumiere, pe strada Republicii pietonal se fuma doar în aer liber, iar localurile din strada Teatrului şi-au scos în stradă mese pentru clienţii care nu s-au hotărât încă să se lase de fumat.

Potrivit directorului Beltechi, poliţiştii locali îşi vor intensifica controalele în weekend, când vor verifica în mod repetat localurile intens frecventate, cluburile şi discotecile.

Poliţia Locală va amenda atât contravenientul prins fumând, cât şi proprietarul localului, dacă sunt găsiţi mai mulţi fumători într-un local.

Conform legii, persoanele fizice riscă amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei. Persoanele juridice aflate la prima abatere vor fi amendate cu 5.000 de lei. La cea de a doua abatere acestea vor fi sancţionate cu o amendă de 10.000 de lei şi suspendarea activităţii pe o perioadă determinată, iar la a treia abatere cu o amendă de 15.000 de lei, precum şi retragerea autorizaţiei de funcţionare şi închiderea unităţii.

Legea 15 din 2016, care completează Legea 349 din 2002, interzice fumatul în "toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun şi locurile de joacă pentru copii", indiferent dacă acestea din urmă sunt sau nu în aer liber.

De asemenea, aceasta interzice fumatul în spitale, şcoli şi instituţiile de protecţie a copilului.