Preşedintele Traian Băsescu a semnat, joi, decretele de avansare în grad pentru 100 de ofiţeri ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor. Între ei se numără şi controversatul consilier prezidenţial Terente Merce, avansat acum în gradul de chestor general de poliţie.

Originar din Ţara Beiuşului, din localitatea Ghighişeni, chestorul Terente Merce a fost, din 1999, şef al celebrei UM 0215 Bihor (de unde şi porecla de "Doi şi-un Sfert"), azi Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă. Din 2005 a fost adjunct al Direcţiei Naţionale, pentru ca în 2009, ca apropiat al PDL, să fie propulsat consilier în cadrul Departamentului Securităţii Naţionale al Administraţiei Prezidenţiale.

Cât a lucrat în Bihor, Merce a fost suspectat ani la rândul de legături neprincipiale cu oameni de afaceri urmăriţi informativ de serviciul pe care îl conducea, în dosare de evaziune sau contrabandă. Printre amicii lui se numără Dinu Lupaş, un petrolist din zona Beiuşului, dar şi cunoscutul Radu Pentie, fost sponsor al PDL.

Un alt ofiţer ridicat în gradul de chestor general de poliţie este Ioan Buda, şeful Poliţiei de Frontieră Române. Buda şi-a început cariera în Punctul de Trecere a Frontierei Borş, ca ofiţer operativ, în anul 1990. Din 1999 până în 2001 a fost şef de tură în Borş, iar din 2001 în 2002 a fost adjunctul şefului Sectorului Poliţiei de Frontieră Borş.

În 2003 a avansat şef de birou în cadrul Direcţiei Poliţiei de Frontieră Oradea, care avea în subordine inspectoratele din trei judeţe: Bihor, Arad şi Satu Mare. În 2005 a fost numit directorul Direcţiei Poliţiei de Frontieră Oradea, de unde, în 2007 a avansat la Bucureşti.