Mai multe controverse s-au născut în jurul vaccinului anti-Covid AstraZeneca, după ce mai multe ţări au raportat reacţii adverse şi au întrerupt administrarea acestuia. Autorităţile din România au decis joi seară, ca "măsură de extremă precauţie", scoaterea din centrele de vaccinare, acolo unde au fost distribuite, a acelor doze rămase dintr-un lot - ABV2856 - pentru care s-au semnalat probleme în Italia şi înlocuirea lor cu alte doze, din alte loturi primite de la AstraZeneca.

Lot cu probleme în Italia, scos din uz

Potrivit unui comunicat al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea Împotriva Covid-19 (CNCAV), este vorba de 4.257 de doze care se regăsesc inclusiv în centrele de vaccinare din Bihor, dar şi în judeţele Bacău, Botoşani, Dolj, Gorj, Iaşi, Neamţ, Suceava, Timiş, Vâlcea, Vaslui şi 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova.

Aceste doze vor fi scoase din uz şi "puse în carantină", adică păstrate în condiţiile de frig pe care le recomandă producătorul.

Acestea fac parte dintr-un lot mult mai mare, de 81.600 de doze, care a fost primit de România în data de 7 februarie. Dintre ele, au fost utilizate 77.049 de doze, atât în Bihor, dar şi în Arad, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Caraş Severin, Cluj, Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiş, Vâlcea şi Vaslui.

Încă un lot cu probleme

În ceea ce priveşte un alt lot al serului AstraZeneca - ABV5300 - pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea şi pentru care Agenţia Europeană a Medicamentului a demarat o investigaţie, CNCAV precizează că România NU a primit doze din acest lot.

Din acesta, 1,6 milioane de doze au fost distribuite în 17 ţări din Uniunea Europeană - Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia, Olanda, Polonia, Spania, Franţa, Islanda.

Ce a decis CNCAV

Decizia de "punere în carantină" a dozelor existente din lotul cu probleme în ţara noastră a fost luată în urma unei şedinţe, joi seară.

Situaţia celor două loturi de vaccinuri a fost analizată şi s-au decis, în unanimitate, următoarele aspecte:

1. Ca măsură de extremă precauţie s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului;

2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de faţă în România;

3. Se înlocuiesc cele 4.257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat.

"Menţionăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauţie extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument ştiinţific care să fi impus această hotărâre", subliniază comunicatul CNCAV, reiterând faptul că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia.

9 țări au suspendat vaccinul

Digi24.ro a explicat că Agenţia Italiană a Medicamentului a decis, joi, să oprească imunizarea cu serul produs de AstraZeneca, după ce au apărut probleme de coagulare a sângelui la unii pacienţi. 

În total, 9 ţări au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca. Între acestea, se numără şi Austria, care săptămâna trecută a suspendat vaccinarea cu lotul ABV5300 după decesul unei persoane şi îmbolnăvirea alteia. Lotul de vaccinuri retras de Italia este diferit de cel semnalat anterior de Austria, notează Digi24.

Legat de situaţia din Austria, CNCAV a precizat în comunicatul de joi că "astăzi, 11.03.2021, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunţă faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin şi evenimentele adverse raportate".

În România nu au fost probleme

Digi24 mai arată că în România nu au existat până acum probleme tromboembolice de genul celor semnalate în alte țări la persoane care s-au vaccinat cu AstraZeneca.

De altfel, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare din România, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat, joi seară, la Digi24, că persoanele care s-au vaccinat cu lotul AstraZeneca venit în țară nu au de ce să intre în panică, nefiind dovezi care să ateste o legătură între vaccin și evenimentele adverse raportate în alte țări. El a mai precizat că evenimentele trombotice vor fi evaluate.

Pe de altă parte, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi „continuarea administrării” vaccinului produs de AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser. 

În România s-au vaccinat până acum cu AstraZeneca 214.494 de persoane.

Vaccinul AstraZeneca se administrează în România din data de 15 februarie 2021, iar rapelul este la opt săptămâni, astfel că niciuna dintre persoanele care au primit prima doză de vaccin nu a ajuns încă la termen pentru a doua doză. România tocmai a primit, joi, încă 103.000 de doze de vaccin AstraZeneca.