Dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, afirmă că în judeţ au fost folosite aproape toate dozele de vaccin produs de Astra Zeneca dintr-un lot (ABV2856) pentru care s-au semnalat probleme în Italia şi a cărui utilizare a fost suspendată în România de joi seară, la fel ca în alte state ale Uniunii Europene, ca măsură de precauţie după semnalarea unor reacţii adverse manifestate la sistemul circulator.
Şefa DSP Bihor precizează, însă, că în niciun centru de vaccinare din judeţ nu a fost înregistrată nicio reacţie semnificativă în urma vaccinării cu serul Astra Zeneca suspectat de probleme.
"Joi seară am primit de la Comitetul Naţional de Coordonare a Vaccinării instrucţiuni pentru punerea în carantină a dozelor de vaccin rămase din lotul suspectat de probleme. În centrele de vaccinare din Bihor mai erau 40 de doze din lotul respectiv, pe care, conform instrucţiunilor, le-am pus deoparte, la păstrare, separat, la temperaturi de 2-8 grade Celsius, fără să ştim deocamdată dacă le vom mai putea folosi ulterior sau va trebui să le returnăm centrului regional de la Cluj. La noi, însă, nu s-au constatat reacţii post-inoculare serioase sau mai numeroase decât în cazul folosirii altui tip de vaccin", a declarat vineri, pentru BIHOREANUL, şefa DSP Bihor.
Vaccinul Astra Zeneca din lotul ABV2856 a stârnit controverse la nivel european după ce în Italia au fost raportate, după utilizarea unor doze din acest lot, manifestări tromboemolitice (probleme de coagulare a sângelui), această ţară întrerupând administrarea serului, la fel cum au făcut ulterior alte nouă state.
Joi seară, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare a anunţat că România a primit 4.257 de doze din lotul Astra Zeneca suspect, distribuite în centrele de vaccinare din 11 judeţe, între care şi Bihor, cele încă nefolosite fiind scoase din uz şi "puse în carantină" la temperatura indicată de producător, ca "măsură de precauţie extremă", chiar dacă Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat, tot joi, continuarea administrării vaccinului produs de AstraZeneca, subliniind că în prezent nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser.
În România s-au vaccinat până acum cu AstraZeneca 214.494 de persoane.