Zeci de copii din Ucraina, unii însoţiţi de mamele lor, au fost înveseliţi, vineri, de membrii câtorva organinzaţii non-guvernamentale şi de pompierii militari care se aflau la Centrul de asistenţă pentru refugiaţi, din Oradea Shopping City. Micuţii s-au urcat în autospecialele de intervenţie, au dansat şi au mâncat pizza.

Zeci de refugiaţi

În total au fost 39 de copii ucraineni, care locuiesc de câteva zile în Căminul Felix din Oradea şi la căminul Fundaţiei Emanuel Speranţa României din Ineu. Aceştia provin din mai multe zone ale Ucrainei, precum Odesa, Sumî, Cherkassy sau capitala Kiev.

Cei mai mulţi au fugit din calea războiului însoţiţi de mame, dar câţiva provin din centre de plasament. Printre ei s-au numărat şi câţiva adolescenţi.

"Astăzi a fost rândul nostru (n.r. al Asociaţiei Cătunului Verde) să stăm în centru împreună cu Serviciul Internaţional de Salvare a Copiilor şi Asociaţia Sfântul Vincenţiu de Paul. Am zis că în loc să stăm doar să ajutăm refugiaţii, care vin aici în număr mic, mai bine organizăm câteva activităţi pentru ucrainenii care locuiesc în oraş sau în apropiere", a declarat, pentru BIHOREANUL, Georgeta Szabo, preşedinta Asociaţiei Cătunul Verde, membră în Grupul "Bihor pentru Ucraina". 

Copiii şi mamele din Ucraina au fost aduşi la centru cu două autobuze, după ora 15. 

În parcarea Oradea Shopping City îi aşteptau deja pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care i-au lăsat pe cei mici să urce în autospeciale şi chiar să folosească sirenele şi le-au explicat, cu ajutorul voluntarilor traducători, cum le folosesc în situaţii de urgenţă.

Jocuri, pizza şi tort

Ucrainenii au fost îndrumaţi apoi în interiorul centrului, pentru mai multe activităţi. Între altele, prichindeii au ascultat muzică clasică interpretată la flaut de câţiva elevi de la Liceul de Artă, au ascultat sfaturile pompierilor în caz de prim ajutor la accidente, cei mai mici au colorat şi s-au jucat împreună, iar la final toţi au primit pizza şi tort. Tortul, pregătit de voluntari, a avut şi un mesaj scris în ucraineană: "Noroc şi sănătate!"

La un moment dat mai mulţi voluntari au pus muzică pentru copii şi i-au învăţat pe micuţi coregrafia melodiei "Am o căsuţă mică", de la Gaşca Zurli. 

Printre refugiaţi s-a numărat şi Inna Kostyunina, o tânără voluntară originară din oraşul Cerkassy.

"E greu pentru noi, deja a trecut o lună de când a început totul şi ne-am dori să fie doar un coşmar. Eu locuiesc într-un oraş din centrul ţării, unde ajung valuri uriaşe de persoane fugite din zonele atacate de ruşi. Familia mea a rămas acolo să ajute, eu am ajuns aici cu aceste mame şi copiii lor după ce fundaţia pentru care lucrez a luat legătura cu cea din Ineu. Aici vom mai sta câteva zile, apoi nu ştim...", a povestit ea (foto), în limba engleză, pentru BIHOREANUL.

Centrul de asistenţă pentru ucraineni funcţionează în interiorul complexului comercial Oradea Shopping City de la finalul lunii trecute, fiind gândit aşa încât să ofere, în acelaşi loc, mai multe servicii de care ar putea avea nevoie refugiaţii ucraineni, de la traduceri ori îngrijiri medicale, până la servicii de asistenţă socială şi consultanţă juridică privind procedurile de imigrare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!