Proiectul filantropic "Din inimă de copil" iniţiat de Administraţia Imobiliară Oradea prin Orăşelul Copiilor în parteneriat cu 17 şcoli din Oradea şi Zona Metropolitană s-a dovedit un succes. "Doresc să mulţumesc tuturor participanţilor la acest proiect. Prezenţa colaboratorilor şi suma strânsă în urma primei etape este cu mult peste aşteptările noastre" de declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, Mihaela Alexandru, consilierul pe probleme educative la Orăşelul Copiilor.

În cadrul proiectului, AIO a asigurat celor 17 şcoli partenere materiale de creaţie cu ajutorul cărora copii au realizat diferite lucrări artistice care ulterior au fost comercializate în cadrul unor expoziţii cu vânzare, iar banii obţinuţi vor fi donaţi pentru ajutorarea unor copii cu nevoi speciale.

Prima etapă a proiectului s-a finalizat pe 1 Iunie, dată până la care a fost adunată suma de 18.000 de lei, din care 15.890 lei în urma expoziţiilor cu vânzare, iar 2.110 lei prin tombola caritabilă organizată în Orăşelul Copiilor cu ocazia zilei de 1 Iunie. Cea mai mare sumă a fost strânsă de elevii Şcolii "Andrei Mureşanu", care au colectat 4.084 lei pentru ajutoarea colegului lor Gheorghe Ilisie.

Georghe are nouă ani şi, la recomandarea Centrului de Asistenţă în Domeniul Tehnologiei de Acces pentru Persoanele cu Deficienţă de Vedere, are nevoie de un aparat electronic care măreşte imaginile ca o lupă. Preţul aparatului de fabricaţie poloneză se ridică 2.234 euro, plus taxe de transport, şi va fi suportat din banii obţinuţi în cadrul proiectului.

Copii ajutaţi de copii

Copiii care vor beneficia de ajutor din fondurile colectate de elevii orădeni au fost aleşi de o comisie la propunerea fiecărei instituţii şcolare în parte. "Banii vor fi repartizaţi unor copii cu nevoi speciale. Cei care vor fi ajutaţi au fost aleşi de o comisie formată din 19 membri, iar copii au fost propuşi de către şcoli", a declarat Mihaela Alexandru.

Un caz special este cel al elevului Alexandru Robert Boroş, de 12 ani, din satul Ciutelec, comuna Tăuteu, care are piciorul stâng amputat de la genunchi în jos, ca urmare a unei muşcături de cal. Robert are nevoie de o proteză de gambă modulară, în valoare de aproximativ 10.500 lei. Din această sumă, 2.417 lei sunt asiguraţi de CAS, diferenţa de aproximativ 8.100 lei urmând să fie acoperită din banii adunaţi în cadrul proiectului.

Pe lista copiilor care vor fi sprijiniţi din fondurile colectate se mai numără Daniel Petru Mara, în vârstă de 11 ani, care suferă de tetrapareză spastică, Horvarth Helga de 14 ani, suferindă de hipoacuzie, şi Ungvari Csilla, de 16 ani, elevă provenită dintr-o familie monoparentală care locuieşte cu tatăl ei, pensionar.