În faţa unei săli arhipline, poetul, prozatorul şi politicianul Varujan Vosganian și-a lansat, vineri, cea mai nouă carte, la Cetatea Oradea. Este vorba despre romanul istoric "Copiii războiului", care a adunat zeci de persoane la librăria Ratio et Revelatio.

De fapt, lansarea a fost momentul de încheiere a întâlnirilor pe care autorul le-a avut pe parcursul zilei de vineri cu publicul orădean. Vineri dimineață, Vosganian s-a întâlnit cu elevi de liceu, la Casa Darvas La Roche.

În cadrul evenimentului de lansare, cuvântul a fost luat, în primul rând, de către cofondatorul Editurii orădene Ratio et Revelatio, Raluca Lazarovici Vereş, organizatorul evenimentului. "După Cartea şoaptelor (n.r.-un alt roman al lui V. Vosganian) se vine cu o completare, iar demersul este rezultatul unei uniri de forţe a oamenilor de cultură din Oradea", a amintit aceasta. La rândul său, Ioan Moldovan, redactorul-şef al revistei Familia, vorbind despre carte, a ţinut să precizeze că "romanul de faţă nu este doar despre copiii războiului români, ci despre toţi cei europeni. Nu este o carte liniară, ci e plină de reveniri (…) avem soldatul sovietic, cel italian, avem soldatul care merge spre vest, dar şi soldatul-santinelă de la Auschiwitz".

Unul dintre aceşti "copii ai războiului" este Visarion Matei, personaj al romanului, devenit, însă, apoi, agent al Securităţii. Aceşti "copii" sunt atât cei născuţi în vremuri de restrişte, cât şi oamenii care ajung să înlăture urmele beligeranţilor.

În cuvântul său, Vosganian a menţionat că ideea din spatele romanului a plecat de la unele evenimente precum bombardarea Focşaniului, respectiv uciderea accidentală a unui copil de către un obuz neexplodat din cel de-al doilea război mondial. "Copiii războiului este un roman despre exilul nostru interior (…) aici vorbesc despre poporul român, care trăieşte de trei generaţii în pace, perioadă presărată totuşi de gloanţe care nu se ştie de unde au venit. (…) Faptele relatate sunt reale, iar personajele sunt reale şi imaginare". Critica sa se îndreaptă către poporul român, care părăseşte greu canoanele comuniste. "Tranziţia nu este instituţională, (…) ci o responsabilitate a fiecăruia dintre noi", a precizat acesta.

După un moment de discuţii, autorul a oferit autografe la librăria-cafenea din incinta cetăţii.