Proiectul de extindere şi modernizare a Grădinii Zoologice din Oradea a fost creionat, iar lucrările au şi început săptămâna aceasta, a anunţat administratorul Daiana Ghender.

Viitoarea Zoo pune un mare accent pe apropierea copiiilor de animale şi educarea în ceea ce priveşte protecţia acestora. De aceea, conducerea Grădinii Zoologice a prevăzut în proiect amenajarea unei Mini Zoo, o premieră pentru România, o zonă populată cu animale mici, porcuşori de Guineea, hamsteri, lemurieni, păsări care va avea şi un spaţiu de manej cu ponei. "Aici, copiii vor putea interacţiona cu animalele. Angajaţii Grădinii Zoologice îi vor ajuta să îşi învingă teama şi să se împrietenească cu animăluţele", a declarat Daiana Ghender.

Copiii vor avea şi un spaţiu în care să îşi sărbătorească ziua de naştere ori alte evenimente, cu o mini-junglă. "Ei vor putea vedea prin vitrină partea interioară al habitatului maimuţelor şi, totodată, se vor putea juca în voie, să se caţere şi să se distreze", a mai spus Daiana Ghender.

proiect - zoo1.jpgGrădina Zoologică Oradea va mai avea şi un pavilion educativ, cu săli de cursuri, unde se vor putea organiza lecţii cu participarea biologilor şi medicilor din cadrul acesteia, dar şi simpozioane ori conferinţe. "Avem deja semnat un protocol cu Inspectoratul Şcolar Bihor pentru promovarea proiectului Fără Gratii, demarat de Fundaţia Salvaţi Zoo. Încercăm să învăţăm copiii că animalele sălbatice nu e bine să fie ţinute în captivitate şi că cele care s-au născut în spatele gratiilor trebuiesc protejate şi ţinute în condiţii cât mai aproape de cele naturale", a explicat administratorul Zoo Oradea.

Modernizarea Grădinii Zoologice prevede nu doar amenajarea spaţiilor ci şi asigurarea unor condiţii mai bune animalelor. Zoo Oradea are, de două luni încoace, un reţetar întocmit de nutriţionişti, hrănirea animalelor fiind făcută exclusiv pe baza unor raţii stabilite de specialişti, astfel încât să conţină toate substanţele nutritive.

"Există o relaţie de colaborare foarte bună între directorii RAPAS, indiferent de culoare politică. Directorul economic, Moise Herdean, de pildă, un mare iubitor de animale, a renunţat la a mai da ordin să se măture de pe jos resturile din Piaţa Obor şi să le trimită la animalele din zoo. A înţeles că trebuie hrănite conform unor raţii specifice şi a alocat sumele necesare pentru hrănirea adecvată şi specifică fiecărei specii, aşa cum cere legea", a declarat Daiana Ghender.

Lucrările de modernizare, amenajare şi extindere ale Grădinii Zoologice se întind pe doi ani, având termen de finalizare 20 de luni. Primăria va suporta doar 25% din valoarea proiectului iar restul din bugetul Ministerului Mediului.