Reprezentanţii ALDE critică "necorelarea" impozitului pe clădirile nerezidenţiale stabilit în sarcina persoanelor fizice din Oradea cu nivelul de trai care, "din păcate, ne pune pe locul cinci din coadă", chiar dacă oraşul este pe poziţia a doua din ţară în ce priveşte accesarea de fonduri europene.

"În Oradea cota de impozitare a fost coborâtă la 0,6%, în timp ce în alte oraşe cum este Cluj, cum este Bucureşti, cum este Braşov, cota este de 0,2%, dar Oradea, din păcate, ca nivel de trai, ocupă, conform datelor INS (n.r. – Institutul Naţional de Statistică), locul cinci din coadă. În acest context, nu vedem logică stabilirea cotei de 0,6%. (...) De ce acest loc cinci din coadă în condiţiile în care doar din finanţările nerambursabile din fonduri europene au intrat în Oradea 240 milioane euro?", a spus copreşedintele ALDE Oradea, Dorin Corcheş, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri împreună cu prim-vicepreşedintele organizaţiei judeţene, Ioan Mintaş.

El a adăugat, imediat, că "dacă ALDE va avea aleşi locali, această situaţie se va schimba, deoarece prima iniţiativă va fi corelarea impozitelor cu nivelul de trai".

Întrebat cum apreciază scăderea cotei de impozitare a persoanelor fizice care au în proprietate clădiri nerezidenţiale de la 1% la 0,6% - dacă este o măsură "electorală" sau o corecţie rezultată dintr-o analiză – Corcheş a răspuns că în opinia sa este "câte un pic din fiecare", insistând însă că "o explicaţie normală şi de bun simţ trebuie dată de cei care au cârmuit oraşul".

În ce priveşte acest impozit, prim-vicepreşedintele ALDE Bihor, Ioan Mintaş, care este şi preşedintele Consiliului Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, a afirmat că în această calitate a participat la dezbaterea proiectului bugetului local, spunând că iniţial cota era de 1,2%, reprezentanţii municipalităţii argumentând că bugetul oraşului are nevoie de bani în condiţiile în care sunt planificate, în continuare, investiţii. Totuşi, Mintaş a subliniat şi el că "este uşor ilogică" necorelarea între fiscalitate şi nivelul de trai al orădenilor.