Coridorul verde din cartierul Veteranilor, amenajat pe amplasamentul unei foste depozitări de moloz, a fost dat miercuri în folosinţă în prezenţa viceprimarului Florin Birta.

Liber la joacă

Locuitorii zonei au la dispoziţie hamace, două pergole decorative în formă de arc de cerc, două mese pentru şah, două mese pentru tenis şi un spaţiu de joacă pentru copii cu turnuleţe şi tobogane. "Parcul, cu o suprafaţă de 8.500 metri pătraţi, este destinat locuitorilor zonei atât celor de la case, cât şi celor care locuiesc în blocurile ANL", a spus viceprimarul Birta.

Având în vedere specificul populaţiei din zonă, orădenii ajunşi la maturitate au la dispoziţie alei pentru plimbare şi bănci pentru relaxare, iar familiile tinere din blocurile ANL spaţii de joacă pentru copii.

Alei anti-băltire

În premieră pentru spaţiile publice din Oradea, la amenajarea aleilor, constructorii au folosit o răşină specială care nu permite băltirea apei. "Aleile sunt pavate cu răşini sintetice pe strat de balast compactat. Deşi sunt lăcuite, pentru un plus de protecţie, acestea lasă apa să treacă evitând băltirea, iar iarna nu mai există pericolul îngheţului", a declarat presei inginerul Cristian Zaha, reprezentantul firmei Saminstal Satu Mare, care a realizat lucrările.

Spaţiul verde a fost acoperit cu gazon care a fost deja tuns de trei ori şi plantat cu 154 de arbori şi peste 3.000 de arbuşti. Materialul vegetal are o garanţie de trei ani, aşa că, în caz de uscare, va fi înlocuit.

Parcul este dotat cu sistem de iluminat public cu led, instalaţie de udare automată cu senzor meteo care se opreşte în caz de ploaie şi va fi monitorizat pe viitor cu camere de luat vederi.

Investiţia, în valoare de 1,7 milioane lei, a fost cofinanţată din fonduri europene.

Zonă în "construcţie"

Pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor din zonă până în primăvara anului viitor vor fi modernizate toate străzile din jur. "Lucrările de modernizare a străzilor din jur au fost scoase la licitaţie. În primăvara anului viitor toate vor fi asfaltate", a spus viceprimarul Birta.

Pe lista de lucrări se numără străzile Nicolae Firu, Coriolan Pop şi Ieremia Grigorescu, dar şi podul care va lega peste Peţa zona Henrik Ibsen de Cartierul Veteranilor.

În plus, pe spaţiul verde dintre blocurile ANL şi şoseaua de centură, municipalitatea a început amenajarea unei platforme betonate pe care va fi dispus un teren de sport pentru tinerii din zonă.

În paralel, firma Saminstal mai are în lucru coridoarele verzi din strada Aurel Covaci din cartierul Soarelui (4 milioane lei), strada Ion Bogdan (3,5 milioane lei) şi Daliei (4,9 milioane lei).

Articol comandat de PNL Bihor, cod mandatar financiar 21200012