Senatorul liberal Cornel Popa, candidatul USL pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor, mizează pe cofinanţarea de la Guvern a investiţiiilor lăsate nefinalizate de către predecesorul Radu Ţîrle.

În colaborare cu primarul Oradiei, Ilie Bolojan, Popa vrea să instituie curse aeriene externe spre Austria, Germania, Italia şi Spania, astfel încât să asigure mai multe şanse pentru dezvoltarea economică a judeţului şi, tot pentru aceasta, propune înfiinţarea a patru parcuri industriale în principalele oraşe bihorene, deoarece numai locurile de muncă pot asigura salarii pentru cât mai mulţi bihoreni şi la un nivel decent. În programul său, un loc important îl ocupă şi încurajarea agriculturii prin înfiinţarea unor centre de preluare a produselor de la cultivatori şi de la crescătorii de animale, precum şi prin stimularea agroturismului şi a meşteşugurilor populare.

Ajutor de la Guvern

- Cum veţi asigura finalizarea lucrărilor la Muzeul Ţării Crişurilor, în situaţia în care contractul cu firma Selina a expirat, iar fondurile CJ nu mai sunt suficiente?

- Contractul cu Selina are un act adiţional pentru continuarea lucrărilor, iar bani există. După ce Ministerul Dezvoltării ne va deconta lucrările plătite de Consiliul Judeţean ca avans pentru drumul de Padiş, vom putea plăti şi cele aproximativ 12 milioane de lei necesare pentru terminarea lucrărilor la Muzeu.

- Cum veţi finaliza DJ 763 Pietroasa-Padiş, unde constructorul MBS a executat 73% din lucrare, dar pretinde încă un milion de euro faţă de suma din contract pentru a acoperi scumpirea bitumului, iar termenul de încheiere este 25 august?

- Voi cere de urgenţă Ministerului Dezvoltării suplimentarea fondurilor, pentru a acoperi creşterile de preţuri la bitum şi carburanţi.

- Ce veţi face pentru modernizarea Aeroportului, având în vedere că fostul preşedinte Radu Ţîrle a obţinut acceptarea proiectului spre finanţare cu fonduri UE, dar nu şi banii aferenţi?

- Radu Ţîrle nu a obţinut finanţarea, aşa cum s-a tot lăudat. Banii care urmau să revină Aeroportului Oradea au fost deturnaţi în ultimele zile de guvernare PDL spre Constanţa. Odată ce Uniunea Europeană va suplimenta fondurile pentru aeroporturi, mă voi asigura că primele sume vor veni la Oradea. Vreau să deschidem două curse externe: pe direcţia Viena-Frankfurt şi pe directia Italia-Spania. De asemenea, vom încerca să accesăm şi alte fonduri europene, pentru a extinde capacitatea de transport cargo.

Cheia dezvoltării - locurile de muncă

- Ce idei aveţi pentru dezvoltarea economică a judeţului şi cum le-aţi pune în aplicare? Ce activităţi ar trebui încurajate şi cum veţi atrage investitori?

- Economia judeţului este un lanţ ale cărui verigi principale sunt industria, agricultura, turismul şi infrastructura. Vreau să facem cel puţin patru parcuri industriale lângă principalele oraşe din judeţ, pentru a ajuta la dezvoltarea afacerilor, la înfiinţarea a noi locuri de muncă şi la generarea de venituri la bugetele administraţiilor locale. Vreau să înfiinţăm hale de frig în cel puţin patru zone ale judeţului, pentru a colecta şi stoca produsele agricultorilor bihoreni. Voi căuta procesatori pentru produsele agricole provenite din Bihor şi voi încuraja producătorii prin acordarea de locuri speciale în pieţele din judeţ. Şi parcurile industriale, şi halele de frig, la fel ca drumurile judeţene sau ca Aeroportul, sunt parte din infrastructura pe care Consiliul Judeţean o poate asigura pentru dezvoltarea afacerilor, pentru a încuraja crearea de noi locuri de muncă şi a spori nivelul de trai al bihorenilor, pentru că numai locurile de muncă, cât mai multe, asigură salarii decente.

- Ce importanţă are, în programul dvs., dezvoltarea turismului?

- Bihorul trebuie să devină un magnet turistic. Avem un potenţial balnear foarte mare: Băile Felix, 1 Mai, Aleşd, Beiuş, Marghita şi Tinca. Dacă Felixul merge atât de bine, celelalte de ce nu ar putea să atragă turişti? Ştiţi că avem în Bihor 30% dintre peşterile României? Peştera Urşilor este destul de cunoscută, dar mai sunt multe altele foarte frumoase, pe care sunt sigur că mulţi turişti ar dori să le vadă. Apoi, avem munţi extraordinari, cu locuri unde e o adevărată plăcere să îţi petreci vacanţa. Multe sunt deja atracţii pentru bihoreni, dar trebuie să le facem cunoscute în ţară şi în lume. Eu cred că agroturismul este cheia şi pentru aceasta, iar noi îi vom ajuta pe bihoreni să îşi deschidă pensiuni. În plus, vom promova şi tradiţiile locale şi vom sprijini meşterii populari, pentru a creşte ucenici şi pentru a transmite mai departe obiceiurile străbunilor noştri. Satul bihorean are multe de oferit şi trebuie să profităm de acest avantaj, la fel ca şi de cel oferit de frumuseţile naturale ale judeţului nostru.

- Ce brand credeţi că ar trebui să aibă Bihorul?

- Am câteva idei, dar înainte de a face o propunere aş prefera să organizez o consultare publică, în primul an după alegeri. Un brand îl alegi pentru mult timp de acum înainte, aşa că bihorenii trebuie să poată să îşi spună cuvântul într-o astfel de problemă importantă. Şi, oricum, acolo unde sunt mai multe minţi, sunt cu siguranţă mai multe idei.

De la centura metropolitană la Autostradă

- Ce drumuri judeţene credeţi că merită reabilitate cu prioritate?

- Toate trebuie reabilitate cât mai repede, fie că sunt în administrarea CJ, fie că sunt în grija unor administraţii locale sau a autorităţilor naţionale. Vreau să avem de urgenţă în cât mai bună stare drumurile intens circulate, în special cele care leagă diferitele zone ale judeţului: Barajul Leş-Stâna de Vale, Şuştiu-Moneasa, Aştileu-Zece Hotare, Tileagd-Bratca-Bulz, Marghita-Tăşnad, Tinca-Olcea sau Salonta-Tinca-Holod. Şi realizarea centurilor ocolitoare ale oraşelor Aleşd, Beiuş, Ştei, Vaşcău şi Săcuieni este o prioritate pentru mine, aşa cum am demonstrat în toată activitatea mea de parlamentar, când am făcut demersuri în acest sens la Ministerul Transporturilor. Pentru acestea există deja proiecte, dar mă gândesc şi la Marghita şi Salonta. În plus, chiar dacă nu e în ograda Consiliului Judeţean, Autostrada Transilvania va fi în continuare o prioritate pentru mine, şi mă voi asigura că este şi pentru Guvernul Ponta...

- Cum veţi acţiona în ce priveşte întreţinerea şi deszăpezirea drumurilor? Veţi menţine împărţirea judeţului în sectoare, după modelul Ţîrle, pentru ca lucrările să fie făcute de mai multe firme, nu de una singură?

- Contractele actuale mai durează încă 2 ani, cel pentru deszăpezire, şi respectiv 3 ani, cel pentru întreţinere. La capătul lor vom face o evaluare a eficienţei acestui sistem şi vom decide, pe baza cifrelor, dacă el trebuie menţinut sau, dimpotrivă, schimbat.

- Cum şi pe ce teme vă gândiţi să colaboraţi cu Primăria Oradea?

- Eu şi Ilie Bolojan lucrăm foarte bine împreună de 12 ani şi vom continua la fel şi în următorii patru ani. Am discutat deja despre dezvoltarea Aeroportului, despre un posibil nou parc industrial în apropierea Oradiei, despre proiectul Aparegio, ca şi despre viitoarea centură metropolitană, care să lege întreaga Zonă Metropolitană de Autostradă. Vom avea de lucrat împreună şi la Etapa a II-a 2014-2020 a proiectului "Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bihor".

Funcţionarii pot simpatiza cu oricine, dar...

- Dacă veţi câştiga alegerile, pe cine aţi prefera ca vicepreşedinţi ai CJ?

- Nu am preferinţe personale. Tot ce mă interesează este să fie oameni harnici şi serioşi. Oameni care să se gândească la interesul bihorenilor, nu la cel personal, pe care să mă pot baza că îşi duc sarcinile la bun sfârşit, care să fie capabili să gândească evoluţia judeţului pe termen lung.

- Veţi schimba directorii actuali ai instituţiei, promovaţi de predecesorii Radu Ţîrle, Alexandru Kiss ori Ştefan Seremi?

- Nu obişnuiesc să judec oamenii după aparenţe. Voi analiza fiecare caz în parte. Mă interesează eficienţa şi priceperea lor. Dacă îşi fac treaba cu seriozitate, nu mă interesează opţiunile lor politice din afara programului de lucru.

- Ce politică intenţionaţi să adoptaţi pentru ca personalul CJ şi cel al instituţiilor subordonate să fie corect salarizat?

- Ca senator, am făcut o interpelare la fostul Guvern pentru amnistia fiscală, iar legea a trecut deja de Parlament, sper ca Băsescu să nu facă iarăşi figuri populiste şi să n-o promulge spre aplicare. Voi avea grijă ca fiecare angajat să fie recompensat după calitatea muncii prestate. În mod special, vreau ca specialiştii care lucrează la elaborarea de proiecte cu fonduri europene să îşi primească sporurile prevăzute de lege, pentru a fi motivaţi să obţină cât mai mulţi bani pentru dezvoltarea Bihorului.