Profesor la bază, s-a lăsat de pedagogie de teama sărăciei. Apoi, când a intrat în politică, s-a lăsat de afaceri ca să nu intre în gura lumii, care oricum l-a etichetat "omul fraţilor Micula".

Ajuns preşedintele PNL Bihor după ce înainte refuzase să candideze la Primăria Oradea ca reprezentant al "stângii  unite", Cornel Popa se mândreşte că a adus organizaţia la un nivel la care nici măcar vechii liberali nu sperau. Mai nou, după două mandate de deputat şi unul de senator, se pregăteşte ca anul viitor să câştige preşedinţia Consiliului Judeţean, variantă pe care o consideră singura logică.

-  Cum aţi ajuns să faceţi afaceri înainte de politică? E vreo legătură?

- La începutul anilor '90 încă eram profesor de fizică şi aveam o mică firmă cu cei doi fraţi ai mei, Traian şi Augustin. În 1993, când mi s-a oferit posibilitatea să lucrez în firmele verilor, am renunţat la catedră, fiind de principiul că nu poţi face bine două lucruri în acelaşi timp.

- Cum aţi renunţat la postul de manager al grupului de firme patronat de Ioan şi Viorel Micula?

- În 2000 am intrat în politică şi, tot aşa, n-am vrut să fac două lucruri deodată. Mi-am vândut şi acţiunile, tot ce aveam, am încheiat socotelile cu ei şi implicarea în afaceri.

- Totuşi, aţi continuat să fiţi perceput ca fiind "omul" lor...

- Asta e o creaţie de presă. Am intrat în afaceri pentru că mi-am dat seama că veneau timpuri în care toată lumea se va raporta la bani. Nu voiam, de exemplu, să arunce cineva fiului meu că-i băiat bun, dar că vine dintr-o familie săracă. Eu ca profesor şi soţia mea ca educatoare îi dădeam la grădiniţă şi apoi la şcoală adeverinţele cu veniturile cele mai mici dintre toţi părinţii. Asta m-a făcut să intru în domeniul privat. Dar când am optat pentru politică am ieşit din afaceri. Catalogarea "omul fraţilor Micula" m-a durut mult, pentru că eu doar îmi câştigasem existenţa şi n-am făcut nimic împotriva legii. Dimpotrivă, m-am străduit să fac doar lucruri bune, şi cred că e un lucru bun că am creat un grup de firme care a dat 10.000 de locuri de muncă în acea vreme.

Interzis în ziarul fraţilor Micula

- În politică de ce şi cum aţi intrat?

- S-a întâmplat în 2000, după ce anterior am refuzat mai multe propuneri. Una din ele, vă amintiţi, a fost să candidez la Primărie din partea tuturor forţelor care s-au coalizat împotriva PD. Am refuzat şi cred că nu am greşit. La scurt timp, însă, a venit propunerea PNL de a candida ca deputat şi m-am gândit că atunci când refuzi de două ori la rând o propunere mai mult decât măgulitoare însemna de fapt că-ţi recunoşteai propriile neputinţe. Am concluzionat că pot face faţă provocării, cu atât mai mult cu cât PNL avea în Bihor o cotă foarte redusă, de 2,66% în 2001, când am preluat organizaţia. În 2008, am câştigat Consiliul Judeţean şi Primăria Oradea, iar PNL a ajuns în Bihor la peste 27%. Cât avem acum, o să vedem în alegeri.

- V-aţi consultat cu fraţii Micula înainte să aderaţi la PNL, având în vedere că aceştia au finanţat, anterior, PSD-ul?

- Aş vrea să fac o departajare clară în ce priveşte chestiunile particulare şi cele publice. Eu am considerat totdeauna că trebuie să-i reprezint doar pe cei care m-au ales...

- Nu aţi încurcat borcanele niciodată?

- Nu, niciodată. Nu am făcut, ca politician, demersuri în favoarea firmelor respective. Am considerat că lucrurile trebuie decantate la modul cel mai cinstit şi cel mai transparent, de aceea mi-am vândut şi acţiunile, iar acest capitol îl consider încheiat. Chiar dacă acolo eram bine plătit, când am intrat în politică am încetat orice activitate pentru aceste firme.

- Între timp aţi devenit chiar persona non grata pentru ziarul fraţilor...

- E treaba dânşilor, eu nu pot să forţez politica editorială a niciunui ziar. Dacă ei consideră de trei ani că nu sunt un personaj de interes pentru cititorii ziarului Crişana, îmi cer eu scuze, fiindcă pe mine mă întreabă lumea de ce nu am apărut niciodată în Crişana...

- Dar cu ce le-aţi greşit patronilor? V-au cerut ceva şi nu le-aţi dat?

- E un subiect la care nu pot să răspund şi nici nu vreau să-l dezvolt mai mult.

Obsedat de drumuri

- Tocmai aţi reclamat autorităţile române la Bruxelles. De ce aţi făcut-o?

- Sunt siderat să văd că la noi, în infrastructura de transport, s-au absorbit abia 1,7% din fondurile europene oferite. Asta mă înspăimântă, pentru că după 2013 fondurile ni se vor micşora substanţial tocmai din această cauză, şi am crezut că e datoria mea să fac presiuni asupra Guvernului după ce în ţară am epuizat toate căile. La comisarul european pentru Transporturi am făcut demersuri pentru cele două centuri ocolitoare, a Aleşdului şi Beiuş-Ştei-Vaşcău, fiecare pe câte două benzi şi jumătate pe sens. Acestor proiecte, la care am lucrat în 2007 şi 2008, li s-au dat avizele şi Guvernul nostru trebuia să facă celelalte formalităţi. Aveau termen de începere martie 2011, dar din 2008, când a venit Guvernul Boc, miniştrii PDL ai Transporturilor le-au oprit. Ultima oară de la Bucureşti mi s-a răspuns că termenul de începere a lucrărilor va fi după 2013. Fondurile de la UE pentru ele sunt disponibile numai până în 2013, deci amânarea înseamnă pierderea banilor.

- Alţi parlamentari spun că treaba lor e să facă legi, nu să aducă bani...

- Când cineva nu poate să facă ceva, îl deranjează când vede că altul face. Eu, intrând în politică, mi-am fixat de la început ce am de făcut. În 2003, pe 23 iulie, am adunat la Oradea un grup de lobby cu parlamentari şi demnitari guvernamentali români şi maghiari, pentru un proiect care mi s-a părut prioritar - Autostrada Transilvania. Am pornit la drum după tipicul unui proces managerial, nu neapărat politic, gândind dezvoltarea zonei. Venind din mediul privat ştiam că un om de afaceri nu vine decât până la capătul autostăzii. Sper că odată şi-odată se va înţelege că nu poţi avea dezvoltare fără autostrăzi.

- Cine a frânat mai mult proiectul: PSD-ul sau PDL-ul?

- Fără lobby-ul din 2003 nu se pornea acest proiect, pentru că atunci premierul Ungariei, Medgyessy Peter, a făcut presiuni şi demersurile necesare pentru ca şi Guvernul României să ia această decizie. Când cei doi prim-miniştri au anunţat începerea proiectului am ştiut că urmam o cale corectă. Ulterior, din păcate, codoşenia multor parlamentari români, de ce să nu o spun, a făcut ca lucrurile să treneze...

Ce face PDL e o crimă contra judeţului

- Prin nealocarea de fonduri, actualul Guvern sancţionează zonele fără primari şi preşedinţi de consilii judeţene ai PDL?

- O spun franc: ce face PDL acum e o crimă contra dezvoltării judeţului. Când am fost noi la guvernare nu mi-am permis să nu aduc fonduri acolo unde am putut, chiar dacă nici Primăria Oradea şi nici Consiliul Judeţean nu erau liberale. Am încercat să dezvoltăm multe zone unde nu aveam reprezentanţi locali. Cel mai cunoscut exemplu e Oradea, pentru care am obţinut modernizarea centurii la două benzi pe sens, pe vremea când ministru era Ludovic Orban. Tot în Oradea am militat pentru Centrul de boli cardio-vasculare, unde am şi adus angiograful, şi pentru Centrul oncologic. În judeţ, împreună cu colega Lucia Varga, am dus programul de alimentare cu apă şi canalizare în 23 de localităţi, indiferent de culoarea primarilor: la Vârtop, care aparţine de Nucet, în Vaşcău, în Ştei, unde erau primari PDL, în Beiuş, unde era primar PSD, în Marghita, Valea lui Mihai, Salonta...

- De ce, după două mandate de deputat şi unul de senator, vă înscrieţi în lupta pentru Consiliul Judeţean?

- Nu e o preferinţă personală, ci o încercare de a asigura continuitatea din administraţia judeţeană. Cred, până la urmă, că şi funcţia de la organizaţia judeţeană a partidului îmi cere să-mi asum responsabilităţi de acest gen. Ştiu bine la ce mă înham, dar ştiu şi că mă pot bate pentru Bihor pentru ca proiectele să devină realitate.

PDL nu ajungea niciodată la putere fără liberali

- În 2004 aţi crezut în Alianţa DA?

- Eu şi colegii mei ne-am înhămat la treabă în ciuda presimţirilor pesimiste. Fără munca noastră, a liberalilor bihoreni, nici Băsescu nu ajungea la putere, nici Alianţa. Domnul preşedinte nu ne-a mulţumit niciodată pentru asta, fiindcă aşa se face în partidul lui, în schimb ne-a pus de multe ori la punct. Ştiţi că după ce ne-am instalat la putere primul pumn luat în faţă a fost că nu am primit postul de vicepreşedinte la CJ. PD-ul l-a dat PSD-ului. Apoi am învăţat să ducem lupta pe cont propriu şi nu uitaţi că la Bihor am fost primii care am rupt Alianţa DA, în primăvara lui 2005.

- De ce, când aţi scos PDL de la guvernare, nu le-aţi dat afară şi oamenii din funcţii? Nu aţi regretat mai târziu, când PDL a făcut acest lucru cu PNL?

- Am avut reproşuri din partea multor colegi, dar regrete nu am. Am crezut în ideea că în instituţii e mai bine să laşi profesioniştii, de aceea am şi lăsat oameni de la PSD şi de la PD. 

Dacă nu acceptam competiţia, Bolojan nu exista

- Sunteţi mulţumit de prestaţia lui Ilie Bolojan la Primăria Oradea?

- Cred că în Primărie îşi face treaba cu prisosinţă. În partid sunt colegi care mai au şi unele nemulţumiri faţă de el. Dar asta nu înseamnă că nu-l sprijin şi că nu-l sprijinim.

- E adevărat că există o rivalitate între dvs. şi Bolojan?

- Liberalii dezvoltă competiţia. Dacă eu nu acceptam competiţia, Bolojan n-ar fi existat astăzi, să ne înţelegem clar. Sau exista unul care se bătea pe cont propriu, fără susţinere. Dacă luăm oameni ca Ilie Bolojan, ca Lucia Varga, ca Nicolae Jolţa, ca primarii Domocoş, Ţipţer sau Şora şi Cociuba, campioni în alegerile locale, dar şi tineri ca Mălan, Dan Octavian, Florin Birta, vedem că avem mulţi oameni de valoare. Un partid nu trebuie să blocheze pe cineva, ci să-l susţină, pentru a scoate oameni cu competenţe cât mai ridicate, care să facă lucruri cât mai bune.   

- Dar de prestaţia lui Radu Ţîrle la CJ sunteţi mulţumit?

- Da. Ţîrle, în ciuda a ceea ce se spune, e un om de bună credinţă, un om care nu şi-a dorit funcţia, şi îi mulţumesc şi acum că a acceptat s-o facă pentru PNL. Cred că în continuare trebuie să-l sprijinim să-şi dezvolte cariera politică, pentru că este un bun diplomat, şi să-i găsim un culoar pentru a-şi pune în valoare capacităţile. Ştiu că îşi doreşte să fie europarlamentar şi am datoria, ca om care ştie că el s-a înhămat la ceva împotriva dorinţei lui, să îl sprijin.

- Cu cine aţi colaborat şi colaboraţi mai bine în Bihor: cu UDMR sau cu PSD?

- Până una-alta, s-a probat că UDMR îşi respectă cuvântul. Dacă ceva ne-a făcut să stăm alături, a fost respectarea cuvântului dat. Am colaborat foarte bine cu domnul Kiss când era preşedintele CJ. Cu el şi cu Ilie Bolojan am construit multe Hotărâri de Guvern prin care promovam investiţii pentru judeţ. Îmi amintesc cu plăcere că la fiecare sfârşit de an goleam sertarele Ministerului Finanţelor şi că niciodată nu s-a întâmplat să aducem mai puţin de 2.500 de miliarde de lei pentru Bihor în fiecare an cât am fost la guvernare. Şi repet: niciodată eu cu Kiss nu ne-am gândit să facem doar pentru localităţile PNL sau UDMR!

- Credeţi cu adevărat în USL? Ştiţi, de pildă, că PSD deja distribuie materiale de propagandă pentru a câştiga puncte în sondaje?

- Am motive să cred că, la fel ca atunci când am făcut Alianţa DA, trebuie să muncim în aşa fel încât alianţa să fie câştigătoare. Cred că orgoliile nu au ce căuta în aceste construcţii. Ştiu şi aud în fiecare zi foarte multe despre liderii PSD, dar am datoria să contribui la deciziile care sunt în favoarea alianţei, şi nu doar în favoarea PNL, şi acelaşi lucru îl are de făcut şi domnul Mang. Dacă putem estompa asperităţile care se nasc dintr-o concurenţă prostească, lucrurile vor merge corect. Pe de altă parte, apropo de sondajul intern, ştiu că dacă am muncit în aceşti 11 ani, bihorenii - atunci când vor fi întrebaţi - vor răspunde că au încredere în mine.

- Daţi un pronostic pentru alegerile locale din 2012.

- Preşedintele Consiliului Judeţean în mod normal ar trebui să fiu eu, iar primarul Oradiei, Ilie Bolojan. Însă cred că mai avem un lucru important de rezolvat: să depăşim lehamitea cultivată în jurul oamenilor politici, iar bihorenii să înţeleagă că e prima oară când nu-şi pot permite să stea acasă, ci să vină la vot pentru că primarul se votează dintr-un singur tur. Deci electoratul românesc trebuie să se trezească şi să meargă la vot.


CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte

Ilie Bolojan - Dacă nu s-ar şti cum îl apreciez, ar însemna că amândoi am muncit degeaba

Petru Filip - Îl rog să stea lângă Oradea şi lângă judeţul Bihor

Vasile Blaga - Este loc şi la el de mai multă muncă pentru bihoreni

Călin Popescu Tăriceanu - A însemnat un câştig mare pentru PNL, pentru că l-a crescut foarte mult