Dotat în 2007, la iniţiativa pe atunci deputatului PNL Bihor Cornel Popa, cu un angiograf performant de ultimă generaţie prin care deja au fost salvate peste 200 de vieţi ale unor bolnavi cu grave afecţiuni cardiace şi circulatorii, Spitalul Clinic Judeţean Oradea este, de câteva luni, în situaţia de a nu mai putea folosi aparatul. Motivul? Lipsa banilor necesari pentru achiziţionarea instrumentarului de unică folosinţă.

În acest context, senatorul liberal i-a cerut noului ministru al Sănătăţii, Cseke Attila, prin intermediul unei întrebări formulată luni în plenul Parlamentului, să asigure includerea angiografului într-un program național prin care să se suporte de la buget cheltuielile cu instrumentarul de unică folosință.

„Trebuie spus că veți salva cu atât mai multe vieți cu cât veți rezolva mai repede această includere a angiografului în programul național de finanțare pentru bolile cardiovasculare", i-a explicats senatorul Cornel Popa ministrului Cseke Attila.

Angiograful de la Oradea este cel mai modern din ţară şi a fost achiziţionat cu 2,3 milioane lei de Ministerul Sănătăţii sub mandatul lui Eugen Nicolaescu, perioadă în care de la bugetul Ministerului au mai fost alocate alte 600.000 lei pentru amenajarea sălii în care a fost montat şi pentru echipamentele accesorii.

Angiograful permite intervenţii în urma cărora pacienţii cu afecţiuni cardiologice şi circulatorii grave por să-şi reia un regim de viaţă normal, fără a fi nevoiţi să respecte restricţii extreme privind eforturile fizice.

O procedură de diagnosticare cu angiograful costă între 300 şi 500 de euro, iar o intervenţie chirurgicală circa 1.000-1.300 de euro, până acum toată activitatea fiind finanţată exclusiv din bugetul propriu al Spitalului Clinic Judeţean Oradea.

Anul trecut, finanţarea angiografului de la bugetul Ministerului Sănătăţii a fost refuzată atât de fostul ministrul PSD Ionuţ Bazac, cât şi de fostul ministru interimar PDL Adriean Videanu, cărora senatorul bihorean Cornel Popa le-a adresat cereri similare.