Oficialii români de acum nu ştiu să fie la înălţimea oamenilor de stat care au făcut posibilă Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Senatorul PNL Bihor Cornel Popa i-a adresat marţi o interpelare premierului Sorin Grindeanu cu privire la diferenţele dintre modul în care Guvernul de la Bucureşti se pregăteşte – de fapt, mai degrabă nu se pregăteşte – să marcheze a 100-a aniversare a României Mari şi respectiv cel în care executivul de la Budapesta a pregătit, tot cu acest prilej, un an comemorativ al fostului stat maghiar destrămat în urma aplicării Tratatului de la Trianon.

Guvernul maghiar a înfiinţat şi finanţează cu generozitate un grup de istorici, chiar aşa numit, Trianon 100, care, potrivit istoricilor români, vor difuza teze conform cărora după Primul Război Mondial maghiarii ar fi suferit o nedreptate istorică.

„Acesta ar urma să aibă activitate maximă în momentul în care Ungaria va comemora 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, adică în anul 2020”, arată în interpelarea adresată Guvernului Grindeanu senatorul de Bihor, făcând referire la academicianul clujean Ioan Aurel Pop, care a precizat că „spre deosebire de Departamentul Centenar, înființat de Guvernul României, Departamentul Trianon 100 are un buget aprobat”.

În legătură cu programul propus din partea Departamentului Centenar din cadrul Guvernului României, Cornel Popa vrea să ştie când anume va fi definitivat acesta şi când va avea un buget, care să fie dezbătut şi în Parlament.

Popa spune că pregătirea centenarului României Mari este un proiect care „trebuie să se poată baza pe toate instituțiile publice și private a căror activitate are tangențe cu aceste demersuri”, de la „Președinție, Guvern și Parlament și continuând cu Casa Regală și Academia Română, marile universități, administrația locală, asociațiile culturale private și organizațiile non-guvernamentale”.

În ce priveşte activitatea grupului Trianon 100 finanţat de Guvernul Ungariei, istoricul Ioan Aurel Pop susţine că rolul celor 22 istorici maghiari care îl formează, stipendiaţi cu 30 milioane forinţi, este de a difuza în limbi de circulaţie internaţională teze potrivit cărora românii ar face parte „din rândul popoarelor fără istorie”, că românii din Transilvania au mai multe legături cu Ungaria decât cu România din afara arcului carpatic, că ungurii au fost civilizatorii acestei regiuni etc.