Ocolitoare amânată

Pentru prima oară de la schimbarea lui Radu Berceanu cu Anca Boagiu la şefia Ministerului Transporturilor, senatorul bihorean Cornel Popa a primit un răspuns concret la interpelarea privind situaţia infrastructurii rutiere şi feroviare din judeţul Bihor.

Conform documentului remis şi jurnaliştilor joi, cu ocazia unei conferinţe de presă, Ministerul Transporturilor "estimează pentru trimestrul III al anului viitor" demararea lucrărilor de construcţie la varianta ocolitoare Aleşd Nord-Aleşd Sud-Ştei, finanţată în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Transport POST 2009.

"Observ, cu fiecare nouă comunicare de la Ministerul Transporturilor, continua amânare a acestui proiect", a spus parlamentarul bihorean, vădit nemulţumit că "anul trecut, proiectul a fost amânat pentru primul trimestru al anului 2011, iar acum este amânat cu încă şase luni".

Senatorul Cornel Popa a reiterat faptul că, din cauza amânărilor repetate, şoseaua de centură a oraşelor Aleşd-Ştei riscă să rămână fără finanţare, deoarece fondurile europene deja aprobate pentru acest obiectiv - şi la care Guvernul României trebuie să adauge doar cota sa de contribuţie - sunt disponibile pentru România doar până în anul 2013, după acest termen lucrarea nemaiputând fi realizată cu fonduri europene.

Inspectorat dezinteresat

O altă sursă a nemulţumirii lui Cornel Popa, dezvăluită în conferinţa de presă, vizează ceea ce parlamentarul liberal numeşte "dezinteresul" Inspectoratului Şcolar faţă de proiectul Campusului Şcolar, adică obiectivul prin care ar urma ca la Oradea să se construiască un edificiu destinat să compenseze pierderea, prin retrocedare, a unor unităţi de învăţământ.

"Am fost la Ministerul Educaţiei să mă interesez de stadiul realizării acestui proiect pe care l-a demarat Guvernul liberal în 2008 şi, cu stupoare, am fost întrebat de funcţionarul care era responsabil cu această chestiune dacă vreau să-mi spună adevărul sau să-mi spună lucruri roz. Aşa am aflat că tema Campusului Şcolar din Oradea nu interesează Guvernul sau Ministerul Educaţiei, dar şi că până acum, în ultimii doi ani, conducerea actuală a Inspectoratului Şcolar Bihor n-a făcut niciun demers pentru acest lucru, n-a pus nici măcar o întrebare la Bucureşti".

Cornel Popa a anunţat că, dat fiind acest dezinteres al conducerii Inspectoratului Şcolar şi al parlamentarilor PDL de Bihor faţă de Campusul Şcolar, îşi va asuma de acum toate demersurile pentru rezolvarea problemei. "Voi fi la fel de insistent în această privinţă ca în problema infrastructurii rutiere", a promis Popa, adăugând că speră, totuşi, să aibă sprijinul parlamentarilor UDMR Bihor, în condiţiile în care - pe de o parte - instituţiile bisericeşti maghiare sunt principalele beneficiare ale retrocedărilor şi - pe de altă parte - reprezentanţii UDMR sunt mai sensibili la problemele din educaţie.