După ce astă-vară a atras atenţia asupra situaţiei aberante din Ştei, unde Ministerul Energiei a angajat în 2011 o firmă italiană, SC Melfi SRL, pentru a construi o reţea locală de gaz, iar în pragul ultimului termen acordat pentru finalizarea lucrărilor, 4 iulie 2017, acesta nu obţinuse nici măcar autorizaţia pentru începerea lor, senatorul PNL Cornel Popa a primit de la premierul Mihai Tudose un răspuns care denotă „indiferenţă, lipsă de implicare şi total dezinteres faţă de cetăţeni”.

Răspuns „copy-paste”

Într-o declaraţie dată publicităţii marţi, Popa aminteşte că „de aproape un an de zile încerc, pe căi parlamentare, să aflu de ce oraşul Ştei şi unităţile administrativ-teritoriale din zonă nu beneficiază de reţeaua de gaze naturale, având în vedere că pentru magistrala de gaz (de aproximativ 80 km) statul a cheltuit sume uriaşe, iar acum este nevoie doar de execuţia instalaţiilor de distribuţie”.

Senatorul bihorean aminteşte că după câteva luni de demersuri pe lângă Ministerul Energiei, la începutul lunii iulie l-a interpelat pe această temă şi pe premierul Mihai Tudose, însă răspunsul acestuia arată că „nu pare să-i pese mai mult de problemele românilor”. Ca dovadă, spune Cornel Popa, pe 1 septembrie - deci la două luni după expirarea contractului dintre Minister şi firmă - Tudose i-a trimis „un răspuns copy-paste”, „cu greşeli de scriere şi într-un evident plictis de tot ceea ce îi semnalăm noi, parlamentarii”, în care arată doar că încă se analizează posibilitatea de reziliere a contractului şi că în această toamnă sunt aşteptate modificări la legislaţia privind concesionarea acestor contracte.

„Populaţia din Bihor a avut pretenţii de la Prim-ministrul României, a aşteptat implicarea sa. A primit în schimb o bătaie de joc şi, în loc de verificarea activităţii celor din Ministerul Energiei, o reluare a explicaţiilor exact ca ale celor din Minister, în dispreţul cetăţenilor care i-au semnalat gravele abateri ale acestora”, spune senatorul PNL, încheind: „În prag de iarnă, sunt convins că aceste precizări îi vor încălzi pe cei din Ştei şi din Bihor, mai ceva ca gazele naturale pe care le aşteaptă de 6 ani! Ruşine, domnilor care aţi luat contact cu problemele bihorenilor şi le-aţi pasat ca şi cum nu era de datoria dvs. să găsiţi soluţii urgente! Şi ruşine celor care nu au înţeles nici până acum că votul românilor responsabilizează, nu premiază şi nu oferă funcţii fără acoperire în competenţă, pregătire profesională şi bun simţ, până la urmă!”.

Şteienii contra statului

La începutul lunii iulie, Cornel Popa a ataşat interpelării sale către premier şi două petiţii ale localnicilor, una semnată de 65 reprezentanţi ai mediului de afaceri şi instituţiilor, iar cealaltă de cei ai tuturor celor 20 de asociaţii de proprietari din oraş, cu toţii reclamând că le sunt încălcate „drepturile cetăţeneşti” şi avertizând că îşi rezervă dreptul de a acţiona în justiţie instituţiile statului responsabile de nerealizarea reţelei locale de gaz.

În petiţii, şteienii aminteau că în acest oraş nu mai există un sistem centralizat de termoficare încă din 1990, imediat după căderea regimului comunist, astfel că singura sursă de încălzire a apartamentelor de bloc şi a caselor a rămas cea pe bază de lemne, Şteiul devenind de altfel un „oraş al stivelor de lemne şi al coşurilor de fum ce străpung pereţii apartamentelor”.

 „Fără a avea intenţia de a ameninţa, ci doar de a ne apăra drepturile cetăţeneşti, dacă vom constata că demersul nostru nu este luat în seamă, vom avea în vedere soluţionarea în instanţa de judecată”, arătau semnatarii petiţiilor.

Citiţi pe această temă şi articolul: Au "ars" gazul: Cornel Popa îl atenţionează pe premier că şteienii vor să dea statul în judecată fiindcă n-a băgat gaz în oraş