Senatorul PNL Cornel Popa a anunţat joi că va propune colegilor din USL să demisioneze în bloc din ambele camere ale Parlamentului, deoarece actuala majoritate parlamentară nu mai păstrează nici măcar aparenţele democraţiei, iar punctele de vedere ale opoziţiei nu sunt niciodată luate în considerare. Reprezentanţii opoziţiei nu mai au niciun rol în Senat sau în Camera Deputaţilor decât cel de a aproba ce vrea puterea executivă, acuză parlamentarul liberal.

"Voi propune colegilor din PNL şi USL ca de luni să începem o grevă parlamentară, iar apoi să ne dăm demisia în bloc din acest Parlament care este tot mai lipsit de democraţie", a declarat senatorul liberal Cornel Popa într-o conferinţă de presă desfăşurată joi.

Tăvălug PDL

Popa a afirmat că motivul demersului său constă în faptul că actuala putere încalcă toate regulile, cutumele şi regulamentele Senatului şi Camerei Deputaţilor, precum şi legile care nu-i convin, în tentativa de a-şi subordona toate instituţiile statului.

"PDL încearcă să-şi subjuge toate instituţiile statului, iar cel mai recent s-a văzut acest lucru la desemnarea reprezentanţilor în Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, Curtea de Conturi şi Avocatului Poporului. S-au încălcat toate cutumele, regulile şi regulamentele parlamentare, deoarece audierile în comisiile de finanţe a celor propuşi de putere s-au făcut fără cvorum şi cu toate acestea în plen au ajuns rapoarte ale comisiilor, încălcându-se chiar şi legile", a spus Cornel Popa.

Opoziţie de decor

Senatorul liberal a afirmat că în acest context rolul opoziţiei este pur decorativ şi, deci, parlamentarii PNL şi PSD nu au nicio posibilitate de a împiedica ilegalităţile sau de a trage la răspundere vinovaţii. "Într-un asemenea climat de încălcare totală şi constantă a democraţiei nu cred că mai are rost să stăm într-un Parlament care seamănă tot mai mult cu Marea Adunare Naţională din perioada comunistă, care doar consfinţea ceea ce voia conducătorul statului şi Partidul", a spus liderul liberal.

Parlamentarul PNL a adăugat că nu crede în boicotarea, punctual, a şedinţelor diferitelor structuri ale Parlamentului, deoarece acest demers ar fi ineficient, singura poziţie care ar putea determina schimbarea radicală a situaţiei fiind demisia tuturor reprezentanţilor opoziţiei. "Unii colegi spun să părăsim sala în fiecare zi, dar nu cred că asta ar fi eficient. După tot ce se întâmplă în Parlament în ultimii trei ani, cu furturi de voturi, cu numărări dubioase de voturi, cu scoateri sau adăugări de probleme pe ordinea de zi în funcţie nu de legi şi regulamente, ci de interesele de moment ale puterii, am ajuns la concluzia că nu sunt alte căi de îndreptare a ceea ce se întâmplă în Parlament în dispreţ total pentru legi, pentru regulamente, pentru însăşi ideea de democraţie", a spus senatorul Cornel Popa. "Poate doar o revoluţie în stradă ar mai schimba situaţia, dar nu asta trebuie să facem noi, să chemăm românii să se ciomăgească unii pe alţii", a adăugat el.

La urne!

Parlamentarul liberal a arătat că, dacă formaţiunile din cadrul USL vor aproba propunerea sa privind demisia tuturor reprezentanţilor PNL şi PSD din Camera Deputaţilor şi Senat, opoziţia ar putea provoca alegeri anticipate, astfel încât ar pune capăt tenativelor de totalitarism manifestate de PDL.

"Se încearcă, pur şi simplu, cu metode tipic comuniste, eludarea rolului Parlamentului şi subordonarea sa puterii executive. În cazul în care colegii vor fi de acord cu propunerea mea, am putea provoca alegeri anticipate, iar atunci vom ajunge în situaţia pe care şi PDL spune că o doreşte, de a face economii prin desfăşurarea tuturor alegerilor simultan", a spus Popa.