Era normal...

În opinia preşedintelui PNL Bihor, Cornel Popa, Congresul partidului a creat premise pentru ca liberalii să înregistreze rezultate mai bune la următoarele alegeri. "Organizaţia judeţeană Bihor va avea rezultate performante la alegerile locale şi parlamentare din 2012", a declarat Popa în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate joi.

Pe aceeaşi temă, Cornel Popa a afirmat că are motive de optimism deoarece în conducerea PNL se află "oameni pe care i-am aşteptat de mult", adică oameni de valoare, dând exemplul rectorului Universităţii Babeş-Bolyai Din Cluj, Andrei Marga, şi al actorului Mircea Diaconu, aleşi ca vicepreşedinţi ai partidului.

Aflat el însuşi într-o asemenea funcţie, fiind cooptat pe lista preşedintelui Crin Antonescu, senatorul Cornel Popa a susţinut că nu şi-o datorează vreunui aranjament în interiorul partidului, ci o vede ca pe o recunoaştere a importanţei organizaţiei judeţene din Bihor, pe care o conduce din anul 2000. "Vreau să precizez că n-am purtat nicio negociere cu nimeni înainte de Congres pentru a obţine această prezenţă a Bihorului în conducerea naţională a partidului", a spus Popa, adăugând că "totuşi, am aşteptat să văd recunoscută munca PNL Bihor".

La Congresul PNL recent desfăşurat, Cornel Popa a fost ales vicepreşedinte al partidului, iar primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a fost ales ca membru al Biroului Politic Naţional.

PDL vrea totul

În aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele PNL Bihor s-a referit şi la activitatea Senatului, spunând că blocajul creat de PDL prin pretenţia de înlocuire a lui Mircea Geoană are o singură motivaţie, şi anume ca partidul de guvernământ să pună monopol pe putere.

"Propunerea PDL de înlocuire a lui Mircea Geoană este neconstituţională. Curtea Constituţională s-a pronunţat deja cu privire la acest aspect, astfel încât este cât se poate de clar că numai grupul politic care a propus şi susţinut numirea unui preşedinte de cameră parlamentară poate iniţia înlocuirea acestuia", a spus senatorul Cornel Popa. "PDL vrea toată puterea. La ora asta, singurul lucru pe care nu-l controlează PDL este creşterea ierbii", a mai spus Popa, folosind o figură de stil.

Nevotat, dar legiferat

Liderul PNL Bihor a opinat că problema reală în această chestiune este nu persoana lui Mircea Geoană, ci faptul că blocajul determinat de PDL asupra activităţii Senatului poate avea consecinţe periculoase: "Vor exista iniţiative legislative care vor trece prin adoptarea tacită", adică fără a fi dezbătute şi votate, a spus Cornel Popa.

Deşi şeful PNL Bihor nu a făcut o referire la el, este de menţionat că unul dintre proiectele legislative care ar putea deveni lege prin aprobarea tacită este cel de reorganizare regională a ţării, propus de grupul UDMR, şi faţă de care mai mulţi parlamentari ai PNL şi-au manifestat opoziţia.

Potrivit acestui proiect, ar urma să se înfiinţeze o regiune de dezvoltare formată din judeţele Mureş, Covasna şi Harghita, cu populaţie preponderent maghiară, iar o alta din judeţele Bihor, Satu Mare şi Maramureş, de asemenea cu o pondere importantă de populaţie de etnie maghiară. În prezent, judeţul Harghita, de pildă, face parte din aceeaşi regiune de dezvoltare ca şi judeţul Braşov, iar Bihorul din aceeaşi regiune cu judeţul Cluj.