Corupţie, fals informatic şi zădărnicirea combaterii bolilor - sunt acuzaţiile pentru care doi agenţi de frontieră din Borş au fost reţinuţi marţea trecută şi apoi arestaţi preventiv de Tribunalul Bihor.

Munteanu Matei şi Viorel Chiş au fost daţi pe mâna ofiţerilor anticorupţie de şapte bihoreni întorşi din Germania, pe care agenţii i-au înregistrat ca şoferi profesionişti la intrarea în ţară, ca să nu fie trimişi în carantină, Matei primind în schimb o mică „atenţie” de 200 de euro.

Povestea, după cum a aflat BIHOREANUL, a fost scoasă la iveală de un poliţist comunal mai cu băgare de seamă, care i-a căutat de acte pe „şoferi”, descoperind că doi dintre ei nici măcar nu aveau permise de conducere...

„Şoferii” din Marghita

Un comunicat al Parchetului Marghita anunţa pe 13 aprilie, lapidar: „Organele de poliţie s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că șapte persoane din comunele Tăuteu şi Popeşti, cu vârste cuprinse între 23 şi 41 de ani, care s-au întors recent din Germania, au dat declaraţii necorespunzătoare adevărului în faţa autorităţilor, în legătură cu natura activităţii prestate în străinătate, în scopul sustragerii de la instituirea măsurii de carantină”.

Solicitat de BIHOREANUL să lămurească în ce au constat declaraţiile false, prim-procurorul din Marghita, Adrian Muntean, a explicat atunci, succint, că la intrarea în ţară oamenii declaraseră că au lucrat ca şoferi pe maşini de transport marfă, deci ar fi făcut parte din categoria persoanelor care, potrivit ordonanţelor militare, se pot izola la domiciliu în loc să fie puse în carantină, cu condiţia să prezinte şi o adeverinţă asumată de angajator.

În realitate, însă, doar unul singur a lucrat în acest domeniu, iar ceilalţi au minţit. Ba mai mult, a aflat BIHOREANUL, doi nici nu aveau dreptul să şofeze.

Şoferie fără permis

Descoperirea a fost făcută de şeful Postului de Poliţie Tăuteu, Florin Ciarnău, dator în această perioadă să verifice dacă localnicii trimişi în izolare la domiciliu respectă această măsură. Poliţistul îi ştia pe trei dintre bărbaţi şi, când a trebuit să-i ia în evidenţă, i-a verificat şi de acte. Aşa a constatat că niciunul nu avea documente cu care să demonstreze că ar fi lucrat ca şoferi pe vreo maşină de transport marfă, ba doi dintre ei nici nu aveau dreptul să urce la volan. Unul nu avusese niciodată permis de conducere, iar celuilalt îi fusese anulat.

Ca atare, poliţistul le-a întocmit dosare penale pentru fals în declaraţii, oamenii fiind ridicaţi şi plasaţi într-un centru de carantină din Băile Felix, unde în scurt timp au ajuns şi alţi patru săteni din Popeşti, găsiţi şi ei cu actele în neregulă.

Denunţ din carantină

Cum de nu au observat problemele poliţiştii de frontieră din Borş? Au descoperit ofiţerii Serviciului Judeţean Bihor al Direcţiei Generale Anticorupţie, cărora cei şapte bărbaţi, închişi pe 13 aprilie în centrul de carantină din Felix, le-au povestit cum au fentat legea.

La intrarea în ţară, s-au prezentat cu două autoturisme şi nici unul nu avea vreo adeverinţă eliberată de un angajator, care să ateste că ar fi lucrat pe maşină de transport marfă, obligatorie potrivit ordonanţelor militare. Unul singur a prezentat un act în limba germană care-i fusese transmis pe drum, pe telefon, prin WhatsApp, ceilalţi susţinând la intrarea în ţară că n-au cerut, pentru că nu ar fi ştiut că aveau nevoie de un asemenea document.

Declaraţiile pe proprie răspundere care se completează la intrarea în ţară pentru a fi înregistrate în baza de date computerizată le-au scris chiar poliţiştii de frontieră, care au bifat pentru fiecare dintre ei atât rubrica potrivit căreia ar fi şoferi pe maşini de transport marfă, cât şi cea că se deplasau în astfel de maşini, deşi în realitate toţi veniseră cu autoturisme.

Pentru ajutorul primit, au dezvăluit oamenii, poliţistul de frontieră care a verificat maşina în care călătoreau patru dintre ei a cerut câte 50 euro de persoană, bani pe care aceştia i-au şi achitat.

„Băiat deștept”

Poliţiştii de frontieră cu care cei şapte bărbaţi au „rezolvat” să fie lăsaţi acasă au fost identificaţi rapid: Munteanu Matei (foto) şi Viorel Chiş, doi dintre veteranii din Borş, cu o vechime de peste două decenii.

Deşi circulă cu un Mercedes GLC, participă la competiţii enduro cu un ATV de ultimă generaţie, în valoare de peste 10.000 euro, și apare mereu în anturajul unor persoane suspuse, inclusiv procurori şi oameni de afaceri, oficial, în declaraţiile de avere, Matei apare ca un funcţionar modest, fără maşină, şi având în proprietate un singur teren de 480 mp în Sânmartin, şi acela trecut pe numele soţiei.

Numele lui a ridicat de-a lungul anilor mai multe suspiciuni de corupţie, apărând şi în dosarul colegului Marinel Marţi, acuzat că ar fi permis ieşirea din ţară a unor persoane cu probleme penale, contra cost, evident. Mereu, însă, acuzaţiile au fost clasate din lipsă de probe. Până marţea trecută, când şi el, şi colegul său de tură au fost „săltaţi” chiar de la locul de muncă de poliţiştii DGA Bihor şi duşi la audieri la Poliţia Bihor, unde au înnoptat în Arest.

Cu „Nu” în braţe

Cazul este anchetat de Parchetul Bihor, care a comunicat acuzaţiile aduse fiecăruia în parte: lui Matei patru infracţiuni de luare de mită, trei de fals informatic şi patru de zădărnicirea combaterii bolilor, iar lui Chiş câte trei infracţiuni de abuz în serviciu, de fals informatic şi de zădărnicirea combaterii bolilor.

În aceeaşi zi de miercuri, Tribunalul Bihor a dispus arestarea celor doi poliţişti de frontieră pentru 30 de zile, în ciuda pledoariilor avocaților angajaţi de Matei - Bogdan Meşter, Paul Cristea şi Bogdan Bodea, şi de Chiş - Lavinia Blaga.

La fel ca în faţa anchetatorilor, la audierea de la Tribunal, Matei a negat că ar fi pretins şi primit şpagă ori că şi-ar fi încălcat obligaţiile de serviciu, după cum a declarat BIHOREANULUI avocatul Meşter. „Nu avem niciun flagrant sau alte probe care să convingă un observator independent şi imparţial că s-a săvârşit infracţiunea de luare de mită”, a spus apărătorul, susţinând că poliţistul a explicat pe 7 pagini toate reglementările şi dispoziţiile în baza cărora a acţionat, respectându-le întocmai.  

Anchetă în desfăşurare

Viorel Chiş (foto), în schimb, a pledat vinovat, dar de... neglijenţă. „Clientul meu a fost de bună credinţă, a recunoscut că nu a fost suficient de atent în ce priveşte declaraţiile pe proprie răspundere care i s-au prezentat. Spune că a mizat pe buna credinţă a pasagerilor”, a declarat avocata sa, Lavinia Blaga.

Cert este că ambii agenţi de frontieră au contestat arestarea preventivă dispusă de Tribunalul Bihor, iar luni, 4 mai, Curtea de Apel Oradea i-a plasat sub control judiciar.

Între timp, procurorii şi ofiţerii DGA Bihor continuă ancheta, verificând toate persoanele care, de la declararea stării de urgenţă, au intrat în ţară ca „transportatori de marfă” pe tura celor doi. Cine ştie, poate nu doar pe cei şapte săteni din Tăuteu şi Popeşti i-au ajutat...


SCANDAL
Revelion cu ţăndări

Despre agentul Munteanu Matei, BIHOREANUL a mai scris la începutul anului trecut, după ce poliţistul a fost reclamat la Parchetul Beiuş împreună cu primarul din Rieni, Gheorghe Bota, şi cu fostul şef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Oradea, Daniel Coraş.

Cei trei sărbătoriseră Revelionul la Bunteşti, unde Matei are o casă, iar la miezul nopţii au ieşit în stradă, unde şi-au descoperit maşinile cu cauciucurile tăiate, motiv pentru care, zărind în preajmă bolidul unui interlop local, Cornel Matei, zis Rizo (foto), și acesta o mică „vedetă”, i-au spart parbrizul.

Păgubaşul a sunat la 112 ca să reclame distrugerea şi ulterior a depus o plângere penală pe numele celor trei, dosarul fiind în final clasat, fiindcă Rizo nu și-a mai susținut-o.