Iluminatul arhitectural de pe palatele orădene a fost oprit începând din weekend, în condițiile în care pandemia de coronavirus a prăbușit industria turismului și a dus la restricționarea circulației populației pe timp de noapte. Măsura, care urâțește fața orașului, are în spate şi raţiuni economice.

S-a dus strălucirea

Zona centrală şi-a pierdut strălucirea care a dus la creşterea notorietăţii oraşului ca destinaţie turistică. "Începând din weekend, iluminatul arhitectural de pe clădirile monument din zona centrală a fost oprit. Dacă industria turismului s-a prăbuşit, iar oamenii nu mai circulă noaptea pe fondul restricţiilor impuse pentru prevenirea infectării cu coronavirus, nu avea niciun sens să păstrăm iluminatul arhitectural în funcţiune", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Ilie Bolojan.

Iluminatul arhitectural de pe clădirile orădene este conectat la reţeaua de iluminat stradal, iar costurile cu energia electrică sunt suportate de municipalitate.

Potrivit estimărilor conducerii Primăriei, măsura va economisi câteva mii de lei în funcţie de perioada în care sistemele de iluminat vor fi oprite. "Corpurile de iluminat de pe toate faţadele palatelor orădene sunt de tip LED, cu un consum mic de energie, aşa că nu vorbim de sume foarte mari", a declarat directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Un centru sumbru...

În noaptea de luni spre marţi, în Piaţa Unirii din palatele renovate altădată cu faţadele scăldate în lumină se ghiceau doar siluetele. Palatul administrativ al oraşului, aflat în reabilitare, era în penumbră, iar Biserica Sfântul Ladislau şi Biserica cu Lună aveau iluminatul arhitectural oprit.

În condiţiile sistării iluminatului faţadelor, pietonala Republicii arăta sumbru. Începând din Piaţa Ferdinand până în strada Dunării, clădirile echipate cu iluminat arhitectural aveau luminile oprite. De la Palatul Poinar şi casa Kolozsváry până la palatele Mokovits Miksa şi Stern, toate clădirile emblematice din centrul oraşului aveau faţadele în umbră.

Singurele clădiri iluminate noaptea trecută în centrul oraşului erau Palatul Vulturul Negru, Palatul de Justiţie şi sediul Băncii Naţionale a României. Sistemele de iluminat de pe cele trei palate vor fi decuplate în perioada următoare, după identificarea unei modalităţi prin care acest lucru să se poată face în siguranţă.