După Asociaţia Oradea Civică, iniţiativei USR de modificare a Constituţiei aşa încât persoanele condamnate pentru infracţiuni cu intenţie să nu mai poată ocupa funcţii publice i se alătură încă o entitate politică. Reprezentanţii PPMT au anunţat că vor strânge şi ei semnături "de la Salonta până la Valea lui Mihai", deoarece "corupţia nu are naţionalitate", iar între victimele acesteia sunt şi etnicii maghiari.

Imbold maghiar

Zatyko Gyula, vicepreşedinte PPMT, şi Csomortanyi Istvan, preşedinte al organizaţiei judeţene Bihor a partidului, au anunţat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul USR Bihor împreună cu deputatul Silviu Dehelean, şi cu doi fruntaşi ai Asociaţiei Oradea Civică, preşedintele Cosmin Bursaşiu şi vicepreşedintele Vasile Dumitriu, că membrii formaţiunii maghiare se implică în campania "Fără penali în funcţii publice", iniţiată în martie pentru strângerea a 500.000 semnături necesare revizuirii Constituţiei.

"PPMT s-a înfiinţat cu speranţa că aduce un suflu nou, iar acel aer nou înseamnă şi fără corupţie. Corupţia nu are naţionalitate, şi nici victimele ei", a explicat Zatyko Gyula motivul pentru care PPMT se alătură campaniei, precizând că acest gest l-au iniţiat colegii săi de partid, fără a aştepta invitaţii de la USR.

"Nu avem voie să punem semnul egal între comunităţile maghiare şi parlamentarii UDMR care susţin că le reprezintă", a adăugat şi Csomortanyi Istvan, după ce vicepreşedintele Asociaţiei Oradea Civică, Vasile Dumitriu, a amintit că protestatarii #rezist consideră că UDMR este "magyar PSD". "Din păcate, nici banii publici ai comunelor cu primari UDMR nu sunt gestionaţi mai bine decât cei ai comunelor şi oraşelor cu primari PSD", a adăugat Csomortanyi, explicând că reprezentanţii PPMT vor strânge semnături în tot judeţul, "din Salonta până în Valea lui Mihai".

Un impuls

Deputatul USR Bihor Silviu Dehelean a spus că implicarea USR este un impuls pentru campania începută pe 31 martie, dată de la care până în prezent au fost strânse la nivel naţional 131.000 semnături, din care aproximativ 3.000 în judeţul nostru.

"De luni (n.r. – 11 iunie), cortul USR va fi ridicat din Parcul 1 Decembrie şi mutat în Parcul Magnoliei din Rogerius, unde va fi deschis în acelaşi interval orar, zilnic între 18.00 şi 20.00", a mai spus Dehelean. De asemenea, Cosmin Bursaşiu, preşedintele Asociaţiei Oradea Civică, a amintit că orădenii care trec pe Corso şi încă nu au semnat pot face acest lucru şi în cele două puncte unde activează, după acelaşi orar, voluntarii organizaţiei, lângă Farmacia 3 şi în zona şaormeriei La Turcu’.

Deputatul Dehelean a amintit că strângerea semnăturilor poate fi făcută până la 22 august, după care, timp de o lună, listele cu semnături trebuie verificate de primării, iar pe 22 septembrie trebuie depuse la Parlament, aşa încât iniţiativa civică să fie valorificată ca iniţiativă legislativă parlamentară pentru organizarea unui referendum pe această temă. "Până la capătul campaniei, aşteptăm să ni se alăture şi colegii din PNL şi ceilalţi colegi din opoziţie", a mai spus Dehelean.