Vă mai aduceţi aminte de fostul premier Adrian Năstase, care invita aleşii Opoziţiei să-i "numere ouăle", după ce o anumită parte a presei dezvăluise că are o fermă la Cornu? Şi cum ridiculiza acelaşi Năstase discursul şi acţiunea anticorupţie zicând că "în România, de dimineaţa până seara, toată lumea umblă cu corupţia în gură"?

Mie mi-a amintit-o o prestaţie recentă a vicepremierului Dan Barna, pe cale să devină aproape la fel de arogant ca Năstase, chiar dacă aroganţa sa, spre deosebire de cea a lui Însuşi, e caricaturală. Prezent miercurea trecută la un eveniment de PR unde a vorbit despre locul şi rolul investiţiilor, şeful USR a afirmat, nici mai mult, nici mai puţin, decât că în ţara noastră corupţia ar fi o chestie "marginală". "Nu vorbesc de corupţie, de porcării. Alea au rolul lor, sunt marginale în realitate. Nu e o problemă", a spus liderul unei alianţe, USR-PLUS, ajunsă la guvernare aproape exclusiv datorită vehemenţei discursului anticorupţie. Măi, să fie! Adică în Opoziţie ţipi toată ziua că Corupţia ucide şi acum dai sonorul încet sau chiar schimbi canalul...

Culmea e că Barna a trântit-o pe asta cu corupţia marginală taman în ziua în care DLAF îl chemase la audieri (pardon, "interviu" şi "dialog civilizat" le-a numit politicianul de tip nou) legate de nişte porcării cu fonduri europene pe care este suspectat că le-a comis pe vremea când nici prin cap nu-i trecea că va prospera din politică, ci făcea bani din consultanţă.

Spre cinstea lor, unii – foarte puţini – membri de rând ai USR au protestat pe Facebook (unde altundeva?) faţă de ieşirea în decor a şefului partidului. Dar ei, fraierii care au protestat în frig pe vremea lui Dragnea, a lui Grindeanu, a lui Tudose şi-a lui Dăncilă, nu mai contează acum, decât dacă acţionează conform comandamentelor de partid, ce impun ca doar alţii, adică toţi ceilalţi, să fie demascaţi drept profitori şi ocrotitori ai corupţiei.

Pas cu pas, partidul oamenilor noi adună aceeaşi mizerie pe care o vedeau peste tot, numai în propria ogradă nu. Doar câteva luni au trecut de când culegeau voturi cu fără! (penali, traseişti şi speciali) şi deja acţiunile lor la guvernare nu prea mai au nicio legătură cu spiritul propriilor lozinci. E adevărat, încă au păstrat pantomima cu transparenţa, jucată ca unică şi ultimă carte la Sănătate, dar şi pe-aia o interpretează scandalos, condimentând-o cu fake-uri şi tăindu-se apoi în cioburi. Umblând cu transparenţa în gură, de dimineaţa până seara, o transformă şi pe asta într-o simplă unealtă care să le aducă profit de imagine, nu care să impună responsabilitate.

Uimitor de repede după ce au ajuns la butoane, oamenii noi au învăţat să mestece cuvintele la fel ca predecesorii şi ca aliaţii lor, ajungând, iată, să ne deschidă ochii: corupţia e o chestie marginală. Aproape benignă, săraca, aşa că, dacă tot ne-am obişnuit cu ea, nici n-ar trebui s-o mai băgăm în seamă. Ce, voi chiar aţi crezut că ucide?