Municipalitatea orădeană face pregătiri pentru investiţii masive în infrastructură. Reuniţi joi, în şedinţă extraordinară, consilierii locali au actualizat indicatorii tehnico-economici ai investiţiei privind legătura centurii Oradea din zona giraţiei Calea Sântandreiului cu viitoarea autostradă A3 din imediata vecinătate a comunei Biharia.
Actualizarea indicatorilor a avut la bază modificarea amplasamentului nodului rutier de la kilometrul 63 la 62 şi a centrului de servicii de la kilometrul 61 la kilometrul 64.
"Ministerul Transporturilor şi Compania de Autostrăzi ne-a cerut să mutăm centrul de servicii mai aproape de frontiera cu Ungaria, astfel încât Poliţia de Frontieră să poată desfăşura activităţi specifice, de la cântărierea autovehiculelor, la verificări sanitare. Din acest motiv a trebuit mutat şi nodul rutier de la intrarea pe autostradă pentru că, potrivit normativelor, distanţa minimă între două noduri rutiere este de doi kilometri", a declarat directorul Zonei Metropolitane Oradea, Adrian Foghiş (foto), joi, în cadrul unei conferinţe de presă care a precedat şedinţa de Consiliu Local.
Un drum de 719,5 milioane lei
Conform studiului de fezabilitate, investiţia se va ridica la 719,5 milioane lei şi va cuprinde construirea 19 kilometri de drum cu o lăţime de 20,7 metri, a 12 poduri şi pasaje noi precum şi a trei noduri rutiere.
"Odată finalizată, vom preda documentaţia integrală Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. După aprobarea indicatorilor prin Hotărâre de Guvern, va fi organizată licitaţia pentru execuţia lucrărilor, vor fi făcute exproprierile astfel încât, în paralel cu lucrările la Autostrada Transilvania, să intre în execuţie şi acest drum de legătură", a completat primarul Ilie Bolojan (foto).
Investiţia, anunţată de primar încă din luna martie, va fi derulată de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 - 2020. Durata de execuţie a lucrărilor a fost stabilită la 16 luni.
1,5 kilometri de drum în plus
Tot prin POIM urmează să fie finanţată şi construcţia viitoarelor drumuri colectoare ale viitorului terminal intermodal din zona Gării Episcopia. Aleşii orădenilor au actualizat joi indicatorii tehnico-economici ai investiţiei la 30,1 milioane lei.
"Drumul colector a fost prelungit cu 800 metri ca să facă legătura cu viitoarea centură metropolitană şi cu încă 700 metri care vor duce la terminalul intermodal, ceea ce înseamnă că vom avea 1,5 kilometri suplimentari. Din acest motiv, valoarea investiţiei a crescut de la 23,5 milioane lei la 30 milioane lei, ceea ce înseamnă 6,5 milioane lei în plus", a explicat viceprimarul Florin Birta (foto).
Lucrările vizează printre altele construirea unui pod cu o lungime de 266 metri peste Calea Borşului, a unui drum colector de 2,1 kilometri, dar şi benzi de circulaţie şi căi de acces la terminal. Durata de execuţie a lucrărilor va fi de 16 luni. "Sperăm ca în primăvara anului viitor să poată începe această lucrare", a spus Birta.
Drum colector lângă centură
Tot în cadrul şedinţei de joi, consilierii locali au aprobat indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de amenajare a unui drum colector de-a lungul şoselei de centură a Oradiei, pe porţiunea delimitată de străzile Liviu Borcea şi Ciheiului.
"Cu ocazia lucrărilor, vom rezolva inclusiv acele probleme ale locuitorilor din strada Ciheiului ale căror locuinţe, în urma construirii şoselei de centură, sunt inundate de câte ori plouă mai tare", a declarat viceprimarul Florin Birta.
Drumul colector de circa 950 metri va avea două porţiuni separate, din care una cu două benzi în sens invers, care va deservi zona rezidenţială situată de-a lungul şoselei de centură, şi o parte cu un singur sens la intrarea şi ieşirea de pe drumul colector, pentru a decongestiona circulaţia în sensul giratoriu de la ieşirea spre Deva şi intersecţia cu strada Ciheiului.
Investiţia se ridică la 5 milioane lei, din care 1,3 milioane lei au fost alocaţi pentru exproprierea terenurilor şi clădirilor inundabile. Termenul de execuţie este de patru luni. "Sper ca în cursul anului viitor să putem realiza acest proiect", a spus Birta.