Primarul Ilie Bolojan i-a îndemnat joi pe orădeni să investească în reabilitarea imobilelor în care locuiesc, pentru a avea sub control cheltuielile cu energia termică. “La imobilele rehabilitate, costurile cu energia termică au scăzut la 40% - 50%, ceea ce înseamnă foarte mult”, a declarat primarul, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Şeful executivului local a făcut o analiză comparată a anilor 2008 – 2009 şi a arătat că în ultimul an cheltuielile implicate de reabilitarea termică a blocurilor s-au diminuat considerabil. “Costul de proiectare a scăzut, costul de execuţie s-a diminuat, iar contribuţia asociaţiei la plata lucrărilor a scăzut de la 33% la 20%, diferenţa fiind acoperită de la bugetul local şi Ministerul Dezvoltării. Banii pe care îi plăteşte un orădean pentru reabilitarea imobilului în care locuieşte sunt la jumătate faţă de aceaşi perioadă a anului trecut”, a spus primarul.

Ilie Bolojan a exemplificat arătând că dacă anul trecut pentru un apartament de două camere, cu o suprafaţă de 45 metri pătraţi, cota parte ce revenea proprietarului din plata lucrărilor era de aproximativ 1.150 lei, anul aceasta costurile au scăzut la circa 600 lei. La fel, pentru un apartament cu trei camere, de circa 65 metri pătraţi, cheltuielile au scăzut de la circa 1.610 lei, la aproximativ 870 lei. Primarul a precizat că sumele pot fi influenţate de eventuale lucrări suplimentare, cum ar fi înlocuirea geamurilor, dar acest lucru nu va majora costurile cu mai mult de 30%.