Încă 9 decese au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, după cum arată cea mai recentă situaţie transmisă duminică dimineaţă de Direcţia de Sănătate Publică şi Prefectură. În ultima zi au fost raportate 125 de cazuri noi, iar în Oradea incidenţa a crescut la 4,31, cu 972 de cazuri active!

Conform surselor BIHOREANULUI, noii diagnosticaţi au domiciliile în Oradea, Aleşd, Marghita, Salonta, Săcueni, Ştei, Valea lui Mihai,  Spinuş, Mădăras, Abram, Abrămuţ, Avram Iancu, Borş, Bratca, Buduslău, Ciumeghiu, Curtuişeni, Diosig, Finiş, Tinca, Paleu, Nojorid, Sântandrei, Sârbi, Sânmartin, Şoimi, Şuncuiuş, Tarcea, Tăuteu, Toboliu, Vadu Crişului, Popeşti, Sanmartin, Cetariu, Lăzăreni.

Cele 125 de cazuri noi vin după efectuarea a 424 de teste, fapt ce indică o rată de pozitivare de 29,48%.

Astfel, numărul total al bihorenilor diagnosticaţi de la începutul pandemiei a ajuns la 24.627, dintre care 21.775 s-au vindecat (cu 57 mai mulţi decât sâmbătă), iar 1043 (cu 9 mai mulţi) au decedat.

Numărul cazurilor active din judeţ era, duminică dimineaţă, 1089, dintre care 57 erau tratate în Terapie Intensivă.

Cele mai multe cazuri erau în Oradea, 972, fapt ce face ca în oraşul de pe Criş incidenţa să ajungă la 4,31.

Intră în vigoare noi restricţii

În Bihor, sunt 3 unităţi administrativ teritoriale cu incidenţa peste 7,5 - Valea lui Mihai, Curtuişeni şi Mădăras - şi 5 UAT-uri cu rata infectărilor mai mare de 4, dar mai mică de 7,5 - Cetariu, Sălacea, Vârciorog, Oradea, Sântandrei.

Conform noilor restricţii, care intră în vigoare duminică, acolo unde incidenţa e peste 4 la mie în ultimele 14 zile, urmează ca în timpul weekend-ului, circulaţia să fie permisă doar până la ora 20, şi nu până la 22, cum este acum, iar activitatea operatorilor economici este permisă până la ora 18. Revenirea se va face când incidenţa scade sub 3,5 la mie. 

Dacă incidenţa depăşeşte 7,5 cazuri Covid la mia de locuitori, circulaţia este permisă până la ora 20 pe toată durata săptămânii, iar operatorii economici pot funcţiona până la ora 18. Revenirea asupra măsurilor se va face când incidenţa scade sub 7 la mie.

Vezi mai jos situaţia pe fiecare UAT:

Cum stăm cu vaccinarea

În ce priveşte campania de vaccinare, în Bihor au fost imunizate în ultimele 24 de ore 1.516 persoane.

În total, până acum, în judeţ au primit ambele doze de vaccin anti Covid 28.602 de persoane. Numărul reacţiilor adverse a rămas la 38, iar 69 de doze s-au pierdut.

Continuă controalele

Pe de altă parte, continuă controalele pentru răspândirea Covid. De sâmbătă, de la ora 8.30, până duminică dimineaţă la aceeaşi oră, echipe mixte de poliţişti şi jandarmi au verificat 1830 de persoane carantinate şi 1277 de persoane izolate la domiciliu. 

De asemenea, au fost verificate 137 de societăţi comerciale şi 53 de mijloace de transport în comun. 

În vederea verificării modului de respectare a măsurilor de protecţie împotriva Covid-19, pompierii militari ai ISU BH au efectuat 3 controale independente.

În urma controalelor au fost aplicate 142 de sancţiuni contravenţionale, din care 53 cu avertisment scris şi 89 cu amenzi în valoare de 46.000 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19", arată comunicatul.

Mesajul prefectului

În contextul creşterii numărului cazurilor de Covid, prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, transmite următorul mesaj: "Suntem în valul trei al pandemiei, cu o creştere constantă a numărului de cazuri. Există însă şi veşti bune: campania de vaccinare funcţionează, numărul de bihoreni vaccinaţi complet a depăşit numărul total al cazurilor Covid-19 înregistrat de la începutul pandemiei în Bihor. Sperăm ca acest trend să se accelereze, fiindcă vaccinarea face posibilă revenirea la o viaţă socială fără restricţii pe care ne-o dorim cu toţii. Până când vom atinge însă imunitatea comunitară, fac un apel către toţi bihorenii să fie precauţi, responsabili şi să respecte regulile sanitare, pentru că şi-au dovedit eficienţa."