Reunit sâmbătă într-o ședință prezidată de prefectul Dumitru Țiplea, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis instituirea unor noi restricții în activitatea firmelor și în circulația persoanelor pentru 8 localități din județ, între care și Oradea. Într-un oraș și două comune vor exista restricții suplimentare pe toată durata săptămânii, iar în Oradea și în patru comune acestea se vor aplica în weekend-uri, începând cu prima oră a zilei de duminică.

Potrivit Hotărârii nr. 27 adoptate de CJSU, în 12 localități cu incidența mai mare de 3 cazuri Covid la mia de locuitori vor fi interzise activitățile de tip HoReCa, de spectacole și de divertisment: Cetariu (7,89), Valea lui Mihai (7,74), Curtuișeni (7,63), Mădăras (6,37), Sălacea (6,19), Sântandrei și Vârciorog (4,13), Oradea (4,12), Cherechiu (3,27), Derna (3,26), Sânmartin (3,22) și Șimian (3,04).

Restricții zilnice

Decizia de sâmbătă a CJSU Bihor precizează însă și introducerea unor noi restricții pentru localitățile cu incidența de peste 7,5 cazuri Covid, adică Cetariu, Valea lui Mihai și Curtuișeni, unde pe toată durata săptămânii „se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi desfăşoare activitatea în intervalul orar 5,00 - 18,00”.

Excepție vor putea face doar farmaciile, benzinăriile, operatorii economici cu livrare la domiciliu și cei din transportul de persoane care utilizează mașini cu capacitate mai mare de 9 persoane, unde trebuie respectate, însă, mai departe, regulile de prevenție sanitară.

De asemenea, în aceste localități circulația persoanelor va fi permisă după ora 20.00 doar în baza declarațiilor și adeverințelor eliberate de angajatori.

Restricții de week-end

Pe de altă parte, decizia CJSU precizează că în localitățile unde incidența cazurilor Covid este între 4 și 7,5 la mia de locuitori se instituție obligația ca firmele să îşi desfăşoare activitatea până la ora 18.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

În această situație sunt comunele Mădăras, Sălacea, Sântandrei, Vârciorog și municipiul Oradea.

Excepțiile sunt și în cazul acestor localități aceleași, adică farmaciile, benzinăriile, operatorii economici cu livrare la domiciliu și cei din transportul de persoane care utilizează mașini cu capacitate mai mare de 9 persoane.

Fără restricții suplimentare

În alte 30 UAT-uri, unde incidența este sub 3 cazuri la mia de locuitori, dar mai mare de 1,5 la mie: Borș, Buduslău, Oșorhei, Căbești, Diosig, Tarcea, Salonta, Biharia, Suplacu de Barcău, Șoimi, Nojorid, Aușeu, Viișoara, Vadu Crișului, Roșiori, Pocola, Tinca, Săcădat, Pomezeu, Copăcel, Aleșd, Avram Iancu, Paleu, Câmpani, Spinuș, Șuncuiuș, Husasău de Tinca, Balc, Marghita și Girișu de Criș.

În aceste localități, activităţile de spectacole, divertisment şi de tip HoReCa vor fi permise în spaţiile interioare în limita a 30% din capacitatea acestora, firmele vor putea să-și desfășoare activitatea până la ora 21.00, iar persoanele să circule până la ora 22.00. În urmă cu o săptămână, în județul Bihor erau 24 de UAT-uri cu incidență între 1,5 și 3 la mia de locuitori.

În celelalte 59 localități ale județului, incidența este sub 1,5 cazuri Covid la mia de locuitori, astfel că activitățile de tip HoReCa, de spectacole și de divertisment sunt permise în spațiile interioare în limita a 50% din capacitatea acestora, persoanele vor putea circula până la ora 22.00, iar firmele să țină deschis până la ora 21.00.

Prevederile noii hotărâri a CJSU se aplică începând de la prima oră a zilei de duminică, 28 martie.