Prefectura şi Direcţia de Sănătate Publică Bihor au raportat sâmbătă dimineaţă 173 de noi infectări cu SARS-CoV-2 depistate în ultimele 24 de ore, astfel că bilanţul îmbolnăvirilor înregistrate în judeţ a ajuns la 13.709 de la începutul pandemiei.

Potrivit unui comunicat transmis de cele două instituţii, sâmbătă dimineaţa în secţiile Spitalului Municipal din Oradea erau internate 470 persoane.

Numărul persoanelor vindecate a ajuns la 10.475, cu 215 mai multe faţă de ziua precedentă, iar cel al persoanelor decedate la 375, cu 15 mai multe faţă de bilanţul raportat anterior de autorităţi. În Bihor, numărul cazurilor active a scăzut, potrivit surselor BIHOREANULUI, la 2.909.

Conform surselor, între noile cazuri Covid se numără şi 25 de cadre medicale: 12 angajaţi ai Spitalului Judeţean, 4 de la Spitalul Municipal din Oradea, 6 de la spitalul din Marghita, 2 ai Spitalului MAI şi unul de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean.

Bihorenii recent diagnosticaţi sunt din Oradea, Vaşcău, Borş, Sântandrei, Criştioru de Jos, Drăgeşti, Nojorid, Holod, Pocola, Beiuş, Curăţele, Dobreşti, Pomezeu, Beiuş, Ştei, Săcueni, Paleu, Balc, Sălacea, Diosig, Toboliu, Vadu Crişului, Suplacu de Barcău, Marghita, Viişoara, Abram, Ineu, Aleşd, Salonta, Tinca, Batăr, Sânmartin, Oşorhei, Aştileu, Sârbi, Sâniob, Tarcea, Curtuişeni, Valea lui Mihai, Popeşti, Cociuba Mare, Nucet, Ciumeghiu şi Biharia.

Pe de altă parte, Prefectura arată că în ultimele 24 de ore structurile MAI din judeţ au acţionat în sistem integrat pentru combaterea răspândirii noului coronavirus. Echipe mixte de polițiști și jandarmi au verificat 2.885 persoane carantinate și 1.895 persoane izolate la domiciliu. De asemenea, au efectuat verificări cu privire la respectarea măsurilor de protecție individuală și a prevederilor legale în vigoare la 130 societăți comerciale și în 303 mijloace de transport în comun.

În urma controalelor au fost aplicate 176 de sancțiuni contravenționale, din care 76 cu avertisment scris și 100 cu amenzi în valoare de 38.750 lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind măsurile de prevenire a și combatere a efectelor pandemiei.

În aceste misiuni au fost implicați 259 polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, precum și 40 jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor, din care 14 în patrule mixte, aplicând 20 sancțiuni contravenționale, din care 16 cu avertisment scris și 4 cu amenzi în valoare de 2.500 lei. Totodată, 6 jandarmi, în patrule mixte cu polițiști, au asigurat paza permanentă în cele două localități carantinate, Câmpani și Fânațe.

Echipajele de pompieri ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișan" Bihor au efectuat 82 acțiuni de informare a cetățenilor cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii infecției cu SARS-CoV-2, în localitățile în care nivelul de infectare cu noul coronavirus este ridicat.

Totodată, în vederea verificării modului de respectare a măsurilor de protecție împotriva Covid-19, pompierii militari au efectuat 8 controale independente. Personalul ISU asigură în permanență suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI). În misiunile menționate au fost implicate 40 de cadre ale ISU Crișana.