Aeroportul Oradea se alătură instituţiilor din Bihor afectate de infectările cu coronavirus în rândul angajaţilor. La două zile după ce alături de preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, a prezentat presei noul terminal al Aeroportului, directoarea Claudia Baran a fost diagnosticată cu Covid, iar angajaţii cu care aceasta a fost în contact direct trimişi în izolare şi urmează să fie testaţi. Nu însă şi jurnaliştii care au participat la eveniment...

Prezentare cu Covid

Conferinţa de presă pentru prezentarea noului terminal al Aeroportului din Oradea, dat în funcţine cu o întârziere-record de doi ani, a avut loc marţi, 4 august, fiind susţinută de directoarea Claudia Baran, alături de care a ţinut să fie prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor. De altfel, acesta s-a aşezat la masă la mai puţin de un metru şi jumătate de directoare, purtând incorect masca de protecţie, cu care şi-a acoperit doar gura, nu şi nasul.

Joi, 6 august, Baran a fost diagnosticată cu coronavirus, astfel încât un alt eveniment pregătit pentru presă, vineri, a fost anulat: inaugurarea primei curse Blue Air Oradea - Bucureşti din acest senzon. Jurnaliştii orădeni au fost anunţaţi cu puţine ore înainte că aceasta nu mai are loc „cu presă”, fără a li se explica exact că directoarea cu care se întâlniseră marţi fusese depistată Covid pozitivă.

Aeroport dezinfectat

Contactată sâmbătă de BIHOREANUL, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă, a confirmat „incidentul”, explicând că „în urma depistării persoanei cu Covid a fost desfăşurată o anchetă epidemiologic şi s-a stabilit lista de contacţi direcţi, astfel că un grup mic de angajaţi ai Aeroportului au fost trimişi în izolare la domiciliu”.

De asemenea, directoarea DSP a adăugat că spaţiile din Aeroport au fost dezinfectate vineri şi că angajaţii aflaţi în izolare urmează să fie testaţi în zilele următoare.

Nu acelaşi lucru se va întâmpla, însă, şi cu cei aproximativ 15 jurnalişti care au participat la conferinţa de presă desfăşurată marţi. „Potrivit metodologiei, sunt testate doar persoanele din focare, ceea ce nu este cazul, pentru că la Aeroport nu este un focar, şi contacţii direcţi cu simptome”, a explicat dr. Rahotă.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, niciunul dintre angajaţii Aeroportului aflaţi în izolare nu prezintă simptome specifice îmbolnăvirii cu coronavirus, iar directoarea Baran s-ar afla în spital.

De notat că în ultimele două săptămâni au mai fost depistaţi angajaţi cu Covid şi în alte instituţii, precum Electrica Oradea, Poliția Beiuș ori Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, acesta fiind şi închis timp de două zile, până la testarea salariaţilor.