Au început lucrările de descărcare arheologică aferente restaurării Bastionului Crăișor din Cetate, a transmis joi, Primăria Oradea, care adaugă că investiția se face pe bani europeni.

După investiție, vizitatorii vor putea să vadă cum arăta o structură militară de apărare din perioadele medievală târzie și premodernă, cu metereze și goluri de tragere, iar bastionul va putea găzdui chiar și evenimente. 

Posturi de tragere 

Potrivit informării transmise de municipalitate, descărcările arheologice - constând în decopertări și desfaceri ale terenului pentru a putea ajunge la cota de călcare inițială a bastionului - vor continua pe toată perioada contractului de execuție.

„Practic, prin aceste decopertări se vor pune în valoare elementele structurale, zidurile, cazematele și drumul de rond, care la final va fi evidențiat în forma sa inițială. Drumul de rond se sprijină pe niște arcade, așezate pe contraforți, Bastionul Crăișor fiind singurul din Cetatea Oradea la care această structură va fi vizibilă”, a precizat Mihaela Neag, directorul adjunct al Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională. 

Totodată, a început montarea schelelor pentru ca apoi să se lucreze la zidurile exterioare ale bastionului. 

În prezent, bastionul Crăișor este încărcat cu pământ. După înlăturarea acestuia, vor fi recondiționate și puse în valoare zidurile, arcadele, cele două cazemate și posturile de tragere, care acum nu sunt vizibile. 

Proiectul de consolidare și restaurare cuprinde consolidarea structurală, conservarea și restaurarea zidurilor bastionului și cazematelor, dezvelirea și punerea în valoare a ruinelor, a vestigiilor arhitecturale și arheologice legate de existența bastionului între secolele XVI-XVIII.

De asemenea, sunt prevăzute amenajarea unui drum de rond și a platformei bastionului cu alei și scări, respectiv extinderea și diversificarea spațiului verde existent și realizarea unei rețele de utilități, cum ar fi o instalație electrică de iluminat ambiental.

Va găzdui evenimente

„Platforma spațioasă, acoperind circa 1.500 mp din interiorul bastionului dintre cazemate și cele două laturi, va fi astfel amenajată, pavată și finisată, încât să permită organizarea unor evenimente cu participarea unui număr mare de vizitatori – grupuri de turiști, elevi, studenți, grupuri organizate, fie ele legate de demonstrații, proiecții de film, târguri, prezentări, concerte, piese de teatru – cu posibilitatea montării unei scene; mese rotunde și conferințe, vizite de tip info-trip în aer liber sau sub un semi-acoperiș provizoriu metalic”, precizează municipalitatea. 

Lucrările fac parte din etapa a IV-a a proiectului de refuncționalizare a Cetății Oradea. Contractul a fost atribuit, în urma unei licitații, asocierii formate din Precon Transilvania SA (lider) și Restituitor Proiect SRL (asociat), valoarea investiției ridicându-se la 10,8 milioane de lei fără TVA. Durata de execuție a lucrărilor este de 24 de luni.

Bastionul Crăișor este cel de-al treilea bastion dintre cele cinci ale fortăreţei care intră în reabilitare. Finanțarea este asigurată prin PNRR, iar contractul de finanțare a fost semnat chiar la Cetate, în 2022, de primarul Florin Birta și de Marcel Boloș, pe atunci ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!