Primarul Oradiei, Florin Birta, și ministrul bihorean al Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, au semnat vineri, în Cetate, contractul de finanțare pentru cea de-a patra etapă de reabilitare a fortificației.

Se reabilitează (și) bastionul Crăișorul...

Potrivit edilului, finanțarea, în valoare de peste 2 milioane euro, asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, va ridica la 23 de milioane euro investițiile europene făcute în ultimii 15 ani în cel mai important monument istoric din Oradea.

„Din 2008 până în prezent, în Cetatea Oradea s-au făcut investiții de 105 milioane lei, echivalentul a 21 milioane euro”, a declarat primarul Florin Birta.

Potrivit edilului, suma de 12,6 milioane lei, echivalentul a peste 2 milioane euro, prin care se va finanța cea de-a patra etapă de reabilitare a Cetății, va fi folosită pentru reabilitarea bastionului Crăișorul, pentru care nu s-a găsit până acum finanțare.

„Sunt cinci bastioane. Două au fost deja reabilitate (n.r. - Ciunt și Bethlen), iar acum se va reabilita bastionul Crăișor. Astăzi se semnează contractul de finanțare, se va face achiziția lucrării până în martie 2023, execuția lucrărilor va începe undeva în august 2023, iar în iulie 2025 acestea vor trebui să fie finalizate”, a declarat primarul Florin Birta.

... Urmează bastioanele Aurit și Roșu

Primarul de Oradea a mai spus că reabilitarea bastioanelor Aurit și Roșu și a celor două curtine (n.r. ziduri de apărare situate între două bastioane) aferente ar urma să se facă ulterior.

„Lucrăm la depunerea proiectului prin Planul Operațional Regional, astfel încât până în anul 2027 Cetatea să fie reabilitată în întregime”, a spus Birta.

Ministrul Boloș, unul dintre inițiatorii proiectului de reabilitare a Cetății, în perioada în care era director în Primăria Oradea, a declarat că investițiile făcute în ultimii 15 ani în fortificație încep să dea rezultate.

„Când ne plimbam pe bastionul deja reabilitat (n.r. - înaintea conferinței de semnare a contractului de finanțare), parcă nu eram la Oradea, ci în altă țară. Este o atmosferă foarte nobilă (n.r. - în Cetatea Oradea)”, a spus Boloș.

În paralel cu lucrările de reabilitare a fortificației, conducerea municipalității caută soluții pentru punerea în valoare a monumentului.

„Lucrăm la o strategie împreună cu Direcția Patrimoniu Imobiliar din Primărie și APTOR (Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune - n.r.) pentru popularea spațiilor din Cetate și creșterea activității”, a spus Birta.

Reabilitare pe tronsoane

Folosită de comuniști, pe rând, ca lagăr de tranzit, unitate militară, sediu al Poliţiei Rutiere şi al Arhivelor Naţionale, Cetatea Oradea, aflată în anii '90 într-o avansată stare de degradare, a fost renovată pe tronsoane.

Prima etapă de reabilitare, demarată după 2010 cu fonduri europene, a urmărit refacerea a 8 corpuri de clădire în care s-a amenajat muzeul Cetăţii şi lapidarium-ul cu artefacte descoperite aici, muzeul Pâinii, un restaurant şi strada Breslelor, cu artizani de epocă.

A doua etapă, din 2013, a vizat 4 corpuri de clădire, cu Casa Căsătoriilor, galeria de artă şi "Asylum Artorum", un hotel pentru artiştii şi specialiştii care susţin spectacole ori prelegeri.

Etapa a treia, încheiată în primăvara acestui an, a avut ca scop reabilitarea bastioanelor Ciunt şi Bethlen, a curtinelor şi drumurilor de rond care le deservesc.

Vezi mai jos imagini din timpul vizitei în Cetatea Oradea. Sursa: Primăria Oradea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!