Bani sunt, proiecte să fie! Primarul Ilie Bolojan a semnat miercuri actele pentru un împrumut de 21 milioane euro care va fi luat de luat de la Banca de Europeană pentru Investiţii pentru cofinanţarea unor proiecte europene.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea, valoarea creditului este de 21 milioane euro, contractul urmând să ajungă la maturitate peste 22 de ani. Dintre aceştia, 4 ani sunt de graţie, interval în care oraşul plăteşte doar dobânda, iar 18 ani este termenul de rambursare a datoriei.

"Contractul de finanţare este unul foarte avantajos, cu o marjă a dobânzii de 0,328%/an, la care se adaugă rata Euribor la 6 luni, momentan negativă", se mai menţionează în comunicat.

Conform reprezentanţilor municipalităţii, unul dintre avantajele creditului contractat îl reprezintă faptul că banii din împrumut pot fi transferaţi de la un proiect la altul fără ca Primăria să mai ceară aprobarea BEI.

"Banii vor putea fi folosiţi pentru proiectele importante care vizează dezvoltarea oraşului în anii următori. Clauzele contractului de credit ne permit să modificăm lista proiectelor în funcţie de oportunităţile de finanţare din fondurile europene", a declarat directorul economic Eduard Florea.

Singura condiţie impusă de bancă este ca proiectele finanţate din împrumut să aparţină de domeniile: dezvoltarea spaţiilor urbane/reînoirea spaţiilor urbane, eficienţă energetică, domeniul energiei regenerabile, al infrastructurii de transport, dar şi valorificarea energiei geotermale.

Consiliul Local Ordea a aprobat încă din luna octombrie contractarea unui credit de 34 milioane euro pentru cofinanţarea proiectelor europene, dar deocamdată municipalitatea a primit avizele Ministerului Finanţelor doar pentru suma de 21 milioane euro.