Orădenii care locuiesc sau muncesc în zona centrală a oraşului vor scăpa de spaima de a nu găsi un loc la creşă pentru copilul lor. Viceprimarul Ovidiu Mureşan a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, demararea lucrărilor de modernizare a Centrului de îngrijire copii din Piaţa 1 Decembrie 9.

În prezent Creşa 1 are o capacitate de 40 de locuri, care în urma lucrărilor de modernizare va fi triplată la 120 de locuri. "Lucrările vor începe în următoarele trei zile şi sunt convins că până în toamnă vom avea deja cele 80 de locuri de creşă pe care le vom câştiga în urma acestei investiţii", a declarat Mureşan.

Investiţia în centrul de copii este finanţată printr-un proiect european în valoare de 3 milioane lei. Din această sumă, asistenţa financiară nerambursabilă se ridică la 2,4 milioane lei iar diferenţa este suportată de municipalitate.

"Aceste lucrări sunt necesare pentru o că mare parte din părinţi nu riscau să îşi lase copiii la creşă în condiţiile unei infrastructuri datând din anii '70. În momentul în care lucrările se vor finaliza sunt convins că vor opta pentru creşă până şi cei care în prezent optează pentru o bonă", a afirmat Dumitru Sim, responsabil de comunicare în cadrul proiectului.

Prezent la conferinţa de presă, Dan Fechete, reprezentatul firmei Dan&Dan, care va moderniza clădirea, a spus că va finaliza lucrarea cu mult înainte de termenul limită fixat pentru sfârşitul lunii decembrie. "Nu ne place să facem promisiuni, dar având în vedere experienţa cu finanţările Regio, unde plăţile se fac cu regularitate, nu vedem niciun impediment să terminăm lucrarea înainte de data de 15 septembrie", a spus constructorul.

În prezent municipalitatea are înregistrate 335 de cereri pentru un loc în creşă din care 300 pentru anul şcolar care va începe în septembrie, 34 de cereri pentru anul 2014 şi o cerere pentru 2015. Îngrijoraţi că nu vor avea unde îşi da copiii la creşă după încetarea concediului maternal părinţii depun cereri la Primărie chiar şi cu doi ani înainte.

"Nevoia de locuri în creşă este stringentă. Ne preocupă îndeosebi situaţia din cartierul Rogerius unde, în plus faţă de cele 80 de locuri existente, vom mai înfiinţa din toamnă cel puţin două grupe, ceea ce înseamnă alte 40 de locuri", a spus viceprimarul Ovidiu Mureşan.

În prezent, în creşele orădene există 517 locuri autorizate. Dintre acestea, având în vedere sezonul rece, sunt ocupate zilnic circa 400 - 420 locuri.